YRITTÄJÄNAISET
 

Kehysriihi ei antanut yrittäjänaisille valoa

Kauan odotettu hallituksen kehysriihi ei tuonut suuria yllätyksiä, vaikka valitettavasti jotkut ennakkopeloista toteutuivatkin. Yrittäjänaisen näkökulmasta muuttuvista asioista ehkä ikävin lienee arvonlisäveron korotus yhdellä prosenttiyksiköllä, mikä tarkoittaa vaikeuksia pienimmille yrityksille ja lisätöitä myös isommille, etenkin kauppiaille, jotka taas kerran saavat veivata hintalaput uusiksi.

Toinen kylmä pyyhe tuli kilometrikorvausten rajaamisella 15 000 kilometriin vuodessa, mikä on saanut kaffekupin läikähtämään monen yrittäjänaisen aamupöydässä. Miten palvelut hinnoitellaan asiakasystävällisesti, kun kilometrikustannukset on sisällytettävä hintoihin ja miten palvelut laajassa maassa turvataan yhdenvertaisesti?

Suurilla yrityksillä kävi vähän paremmin: tuotekehityksen tukemiseksi säädetään kannustin, jonka kautta yritys saa yhteisöverosta veronhyvityksen, teollisuudelle säädetään investointien lisäämiseksi kaksinkertainen poistomahdollisuus vuoden 2014 loppuun asti. Lisäksi otetaan käyttöön määräaikainen kasvukannustin, jonka kautta yksityinen sijoittaja saa verovähennyksen sijoittaessaan listaamattomaan kasvuyritykseen. Nämä asiat parantavat suurten yritysten kasvu- ja vientimahdollisuuksia, mutta usein naisyrittäjät voivat vain niistä haaveilla.

Yrittäjänaisen näkökulmasta ikävintä on kuitenkin jälleen kerran se, mistä ei edes puhuttu: miten kannustetaan yrityksiä palkkaamaan koulutettuja nuoria naisia ja miten vanhemmuuden kulut jaetaan nykyistä tasaisemmin niin, että vastuun vauvoistamme kantavat kaikki, kuten kuuluukin.

Riihessä kirjattiin vain, että perhevapaita koskevat uudistukset valmistellaan tämän vuoden aikana. No, onpa ainakin töitä tiedossa.

Yrittäjänaiset 23.3.2012

Siirry sivun alkuun