Haloo, haloo, naisia on puolet väestöstä

Suomen Yrittäjänaiset uskoo talouskasvun saavan uutta vauhtia purjeisiinsa, kun naisvaltaisten alojen yrittämisen ja työllistämisen esteet puretaan.

Suomalaisnaiset ovat sijoittuneet vuodesta toiseen OECD:n koulutustilastojen kärkisijoille ja äskettäin naiset nappasivat kolmannen sijan heti Israelin ja Kanadan jälkeen.

Liittomme edunvalvonnan tavoitteena on yrittämisen esteiden selättäminen, jotta naiset voivat toimia yrittäjinä samalta viivalta miesten kanssa. Uudet työpaikat syntyvät nyt pk-yrityksiin ja jo taloudellisista syistä naiset kannattaa nivoa täysillä rakentamaan tätä maata sekä yrittäjinä että työntekijöinä, sillä meitä on noin puolet väestöstä.

Edunvalvontamme kärkitavoitteita ovat:

1.) Perhevapaakulujen tasaaminen verovaroilla. Yksi lapsi maksaa äidin työnantajalle noin 12 000 euroa – ja se on iso tulppa naisvaltaisten firmojen talouskasvulle. Näin siitäkin huolimatta, että Juha Sipilän hallitus on päättänyt maksaa äidin työnantajalle 2 500 euron kertakorvauksen. Eikä Suomeen synny liioin tarpeeksi vauvoja, sillä nykysysteemi ajaa äiti-ikäiset naiset pätkätyöputkeen. Näistä syistä Yrittäjänaiset ajaa liittona sitä, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan perhevapaauudistus – ja uudistukseen budjetoidaan myös rahaa, sillä nyt on aika puhua myös rahasta.

2.) Arvonlisäveron alaraja tulee nostaa EU-maiden tasolle. Yrittäjänaiset kannatta alvin alarajan nostamista 50 000 euroon. Lisäksi alarajan päälle tulevaa huojennusaluetta tulee porrastaa, jottei yritysten kasvulle synny tulppia. Esimerkiksi Viro on päättänyt jo nostaa oman rajansa 40 000 euroon.

3.) Yrittäjän sosiaaliturvan porsaanreiät pitää paikata. Paljon on jo tapahtunut ja Juha Sipilän hallitus supisti vuodenvaihteessa sairausajan omavastuun yhteen päivään.  Silti yrittäjinä toimivien naisten sosiaaliturvassa riittää petrattavaa. Esimerkiksi yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaa koskeva lainsäädäntö pitää hioa niin, ettei omituisille viranomaistulkinnoille jää sijaa. Lisäksi toiminimiyrittäjän on voitava vähentää sairaan lapsen hoitajan palkka yrityksen verotuksessa, sillä eivätkö kaikki lapset ole tasa-arvoisia?

4.) Työnantajan sivukuluja on pienennettävä. Esimerkiksi naisten 3 000 euron keskimääräisellä kuukausipalkalla työantajan pulittama kokonaispotti hipoo 4 400 euroa.

5.) Työntekijän irtisanomissuoja kannattaa päivittää. Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on iso riski yksinyrittäjälle ja siksi monet turvautuvat henkilövuokrafirmoihin. Henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamien kannustaa tutkimusten mukaan palkkaamaan työntekijöitä.

6.) Paikallisen sopimista tulee edistää ja turhaa sääntelyä purkaa.

7.) Omistajanvaihdoksia tulee vauhdittaa. Näin siksi, että Suomi harmaantuu EU:n kärkijunassa. Omistajanvaihdokset ovat osoittautuneet usein yrityksille uuden kukoistuksen alkusoitoksi.

Seija Estlander

Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja


Blogissa: