Joka kolmas naisyrittäjä suunnittelee yrityksensä kasvattamista

Kolmannes naisyrittäjistä suunnittelee yrityksensä kasvattamista, ilmenee Ilmarisen ja Suomen Yrittäjänaisten tekemästä kyselytutkimuksesta.

Enemmistön mielestä työntekijöiden palkkaaminen ei ole kuitenkaan helppoa: suurin työllistämisen kynnys ovat kustannukset. Kun naisyrittäjä rekrytoi, useimmiten haun kohteena on vakituinen työntekijä. Puolet naisyrittäjistä palkkaisi epäröimättä nuoren naisen tai yli 55-vuotiaan, joka kolmas osatyökykyisen. Kun töitä on paljon, valtaosa yrittäjänaisista joustaa ja hoitaa ylimääräisetkin työt itse. Pisimmäksi venyy työllistävän naisyrittäjän työviikko.
Ilmarinen ja Suomen Yrittäjänaiset selvittivät naisyrittäjien arkea ja jaksamista kyselytutkimuksella tammi-helmikuussa 2014. Naisyrittäjiltä kysyttiin mm. työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen, jaksamiseen ja työllistämiseen liittyviä kysymyksiä.

Tutkimuksen mukaan reilu kolmannes (36 %) naisyrittäjistä suunnittelee yrityksensä kasvattamista. Todennäköisemmin yrityksen kasvattaminen on suunnitelmissa, jos yrittäjä on alle 45-vuotias, toiminut alle viisi vuotta yrittäjänä ja asuu Etelä-Suomessa.

Enemmistön (72 %) mielestä työntekijöiden palkkaaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Valtaosalle (74 %) naisyrittäjistä työllistämisen suurin kynnys ovat kustannukset. Moni mainitsi työllistämisen kynnyksiksi myös työllistämisen riskit (37 %), byrokratian ja työllistämiseen liittyvät vastuut (33 %).

− Työllistämisen kustannuksia aiheuttavat palkan lisäksi mm. rekrytointi ja sosiaaliturvamaksut, jotka tekevät palkan päälle noin 30 prosenttia ylimääräistä. Merkittävä lasku naisyrittäjille lankeaa myös perhevapaiden kustannuksista. Suomessa on Euroopan eriytyneimmät työmarkkinat ja naisvaltaisilla aloilla, joissa yrittäjätkin ovat usein naisia, nämä kustannukset työnantajalle ovat kohtuuttomat. Niiden takia Suomessa jää valtava määrä ihmisiä työllistämättä. Jos perheenlisäyksestä koituvat kustannukset jaettaisiin tasaisemmin työnantajien kesken, myös naisten yritysten kasvusuunnitelmat realisoituisivat todennäköisemmin, uskoo Suomen Yrittäjänaiset ry:n toimitusjohtaja Heli Järvinen ja jatkaa:

− Meillä on jo nyt naisvaltaisia aloja, kuten kampaamoala, johon ei enää palkata työntekijöitä, vaan töitä tehdään yrittäjinä vuokratuoliperiaatteella. Tällöin sosiaaliturva ulkoistetaan yrittäjän itsensä harteille.

Naisyrittäjä palkkaa sekä yli 55-vuotiaita että nuoria naisia
Tutkimuksen naisyrittäjistä 47 %:lla oli työntekijöitä, ja viimeisen 10 vuoden aikana työntekijöitä oli palkannut arviolta hieman yli puolet yrittäjistä. Kun naisyrittäjä rekrytoi, haun kohteena on useimmiten vakituinen työntekijä.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, kuinka todennäköisesti naisyrittäjä palkkaisi nuoren naisen tai yli 55-vuotiaan. Yli puolet naisyrittäjistä (55 %) palkkaisi epäröimättä yli 55-vuotiaan ja lähes puolet (49 %) nuoren naisen.

− Moni naisyrittäjä tuntuu palkkaavan mielellään samanikäisiä työntekijöitä. Esimerkiksi 55 vuoden ikäpaalun ylittäneistä naisyrittäjistä melkein 70 prosenttia palkkaisi itsekin yli 55-vuotiaan työntekijän, toteaa Ilmarisen taloudesta ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander.

Rekrytointimielessä naisyrittäjät arvostivat yli 55-vuotiaiden kokemusta ja työmoraalia, sen sijaan ikäryhmän jaksaminen ja erityisosaamisen puute pohdituttivat. Nuorissa naisissa arvostettiin puolestaan intoa ja uusia ideoita, vaikka kokemuksen puute ja ns. vauvariski mietityttikin työntekijöitä palkkaavia naisyrittäjiä.

− Ikäpreferenssit vaihtelevat myös aloittain. Esimerkiksi pelialalle palkataan usein nuoria, kun taas siivousalalla arvostetaan iän tuomaa kokemusta työnteosta, Heli Järvinen sanoo.

Joka kolmas palkkaisi osatyökykyisen – useimmat eivät tiedä palkkatuesta
Joka kolmas (33 %) naisyrittäjä palkkaisi yritykseensä myös osatyökykyisen työntekijän. Sen sijaan useimmat tutkimuksen naisyrittäjistä (64 %) eivät tienneet, että osatyökykyisen palkkaamiseen voi saada tukea TE-toimistolta.

− Osatyökykyisten palkkaamista vaikeuttanee usein tiedon puute sekä henkilön työkyvystä että palkkaamiseen liittyvästä tuesta. Osatyökykyisten osallistuminen työelämään on kuitenkin tärkeää sekä heidän itsensä että työurien pidentämisen kannalta, Jaakko Kiander sanoo.

Naisyrittäjä joustaa ja tekee pitkää päivää
Kun töitä on paljon, valtaosa naisyrittäjistä (81 %) joustaa ja hoitaa ylimääräisetkin työt itse. Yrittäjänaiset tekevätkin töitä keskimäärin 48 tuntia viikossa. Työviikon pituus vaihtelee riippuen toimiiko yrittäjä yksin vai työllistääkö hän muitakin. Yksinyrittäjä selviää 44 tunnin työviikolla, mutta työllistävän yrittäjän työviikko venyy jo 52 tunnin mittaiseksi.

− Suurin osa naisyrittäjistä pitää omasta työstään, mikä on hienoa. Valitettavasti naisyrittäjissä on kuitenkin runsaasti niitä, joilla tehty työmäärä ja ansiotaso eivät kohtaa. Joka viides yrittäjä ansaitsee alle 15 000 euroa vuodessa ja oma arvioni on, että naisyrittäjistä osuus on jo joka neljäs. Yrittäjillä on myös työntekijöitään heikompi sosiaaliturva: esimerkiksi kotiin jääminen sairaan lapsen kanssa on mahdollista työntekijöille, mutta vain harvoin naisyrittäjälle itselleen, Heli Järvinen pahoittelee.

Ilmarisen ja Suomen Yrittäjänaisten tekemään naisyrittäjän arki ja jaksaminen -kyselytutkimukseen vastasi 268 naisyrittäjää. Kysely toteutettiin verkkokyselynä ja sitä mainostettiin Yrittäjänaisten uutiskirjeessä. Kyselytutkimuksen ensimmäinen osa, jaksamiseen ja työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen liittyvät tulokset, julkistettiin maaliskuussa 2014. Tulokset löytyvät tästä.

Lisätietoja:
Heli Järvinen, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjänaiset ry, puh. 050 512 1736
Jaakko Kiander, johtaja, talous ja eläkepolitiikka, Ilmarinen, puh. 010 284 2599
Jouni Vatanen, tutkija, Ilmarinen, puh. 010 284 3129, 050 571 2309

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että yli 900 000 suomalaista saa työstään ansaitsemansa eläkkeen. 580 asiantuntijan voimin autamme asiakasyrityksiämme menestymään, työntekijöitä viihtymään työssään ja viettämään eläkepäiviään mahdollisimman hyväkuntoisina. Markkinaosuutemme on noin kolmannes ja eläkevastuiden katteena meillä on noin 30 miljardin euron sijoitusomaisuus. Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.


Tiedotteita: