Yrittäjätreffit: Yrittäjyys on tasapainoilua

”Yrittäjyys on tasapainoilua”

[dropcap]K[/dropcap]un kaksi yrittäjää ja terapeuttia kohtaa, he puhuvat luontevasti sekä rahasta että hyvinvoinnista.

Vuosi sitten Salla Vuoristo-Myllys vietti joululomansa ruuvaten Ikean hyllyjä tuoreen yrityksensä toimistolla.

“Seuraavalla kerralla tilaan kokoamispalvelun”, hän hymyilee nyt.

Vuoristo-Myllyksen kulunut vuosi on ollut täynnä perustamiskiireitä, mutta se on myös tuottanut tulosta. Helsingin Kaisaniemestä löytyy nyt psyykkisen hyvinvoinnin keskus Komppi, joka tarjoaa palvelujaan sekä yksilöasiakkaille että organisaatioille.

Kaikki asiantuntijat toimivat Kompissa yrityksensä kautta tai itsenäisinä ammatinharjoittajina. Vuoristo-Myllys on Kompin toimitusjohtaja.

Myös Leena Hattunen on yrittäjä, joka tarjoaa yksityisvastaanottoja, työnohjausta ja koulutusta yrityksensä Terapiatalo Fenixin kautta. Yritys on ollut pystyssä kymmenen vuotta Helsingin Töölössä.

Molemmilla on kuitenkin nykyisiä yrityksiään pidempi kokemus yrittäjän elämästä.

Pohjois-Karjala ja synnyinkaupunki Joensuu jäivät Leena Hattusen taakse 12 vuotta sitten, kun on hän teki päätöksen muuttaa pääkaupunkiin. Töitä ei kuitenkaan löytynyt, joten hän päätti perustaa oman yrityksen.

“Se ei tuntunut niin suurelta kynnykseltä, koska en ole koskaan ollut vakituisena kuukausipalkkalaisena”, Hattunen sanoo.

Hän on yrityksensä ainoa työntekijä, ja suurin osa asiakkaista tulee hänen luokseen kriisi- ja traumatreapiaan. Yritys tarjoaa myös muun muassa työnohjausta sekä koulutusta. Hattunen on kirjoittanut kirjan Huonon äidin seksikirja yhdessä Sari Helinin kanssa. Fenixillä riittää asiakkaita ja hiljattain Hattunen kokeili jopa nostaa hintoja – eivätkä asiakkaat häipyneet minnekään. Yrityksellä menee siis mukavasti.

“Paljonko nostit hintoja?”, Vuoristo-Myllys kysyy heti, ja Hattunen vastaa. Seuraa keveä keskustelu tuntihinnoista ja siitä, kuinka paljon asiakkaat ovat valmiita maksamaan tunnista terapeutin tuolissa.

Salla Vuoristo-Myllys opiskeli ensin valtiotieteitä mutta vaihtoi lopulta psykologiaan. Valmistuttuaan hän työskenteli kaupungilla viisi vuotta. Vuonna 2003 Vuoristo-Myllys perusti ensimmäisen oman toiminimensä, kun hän alkoi tehdä töitä yksityiselle päihdeklinikalle. Pikkuhiljaa hän alkoi tehdä töitä myös muille lääkäriasemille ja jätti kaupungin työt kokonaan.

“Yritin tutkijankin työtä väitöskirjan valmistumisen jälkeen, mutta se ei ollut minua varten. Yliopisto oli hyvä kokeilu, mutta tarvitsen enemmän omaa vapautta.”

Yhdeksän vuotta sitten Vuoristo-Myllys lähti vielä opiskelemaan psykoterapeutiksi, ja viimeiset vuodet hän on tehnyt psykoterapeutin työtä työterveyspsykologin työn rinnalla.

Voisi kuvitella, että yrittäjyyden ja terapeutin työn yhdistäminen tuottaa unettomia öitä. Sitä se ei kuitenkaan tee ainakaan näille naisille. Täytyy vain pitää huolta, että tasapaino säilyy.

“Oma pääni ei kestä pelkkää vastaanottoa. Siksi teen muutakin, kuten koulutan esimerkiksi seksuaaliterapeutteja. Siitä tykkään todella paljon ja samalla huomaan, kuinka paljon olen urani aikana oppinut”, Leena Hattunen sanoo.

Salla Vuoristo-Myllys puolestaan heitettiin heti uransa alussa psykiatrian suljetulle osastolle töihin. Siellä oli pakko oppia jättämään asiakkaiden huolet työpaikalle.

Uusi yritys on tosin pyörinyt viime aikoina hänen päässään kelloon katsomatta.

“Terapeutin työtä en koe kuormittavaksi, mutta yrityksen asioista olen välillä niin innoissani ja ideoita pulppuaa niin paljon, että ne vievät yöunet.”

Viimeksi Vuoristo-Myllys huomasi lapsensa kiukuttelusta, että hän on ollut liikaa poissa. Se on hänelle merkki, jota ei voi ohittaa. Perheen lisäksi mindfulness-meditaatio ja kultaisennoutajan kanssa lenkkeily pakottavat ajatukset pois työstä.

Leena Hattunen nyökkäilee vieressä. Hänellä on kotonaan iso villakoira.
“Meillä se on niin päin, että koira ulkoiluttaa minua. Täytyy olla muutakin elämää kuin työ. Yrittäjällä on ikuinen taiteilu sen välillä, että onko töitä liikaa vai liian vähän. Sellainen yrittäminen ei ole mistään kotoisin, ettei viivan alle jää mitään.”

Osa hyvinvointia on myös toimiva verkosto, Salla Vuoristo-Myllys sanoo. Kun hän perusti oman toiminimen, apuna oli kokenut kollega. Myös Kompin kanssa hän on hakenut neuvoa yritysverkostoilta ja mentorilta.

“Eniten kaipaan apua talous- ja verotusasioissa, kun en ole sitä alaa opiskellut.”

Tulevaisuudessa Kompin on tarkoitus laajentua suuntiin, joita Vuoristo-Myllys ei halua vielä paljastaa. Brändi on osoittautunut toimivaksi, joten omistajilla on vahva usko siihen, että yritys kasvaa.

Leena Hattusella on toisenlaisia suunnitelmia. Hän aikoo muuttaa talven aikana takaisin juurilleen Pohjois-Karjalaan. Siellä kun ovat kaikki läheiset: ikääntyvät vanhemmat, veljet ja kaksi tytärtä. Ja mikä tärkeintä: juuri syntynyt lapsenlapsi.

“Ajattelen, että läheiset ovat niin suuri osa hyvinvointiani, että haluan asua lähellä heitä.”

yn_yrittajatreffit_750x750
> “Olen tehnyt paljon virheitä ja vääriä päätöksiä. Ne kuuluvat yrittäjän elämään”, Leena Hattunen sanoo Salla Vuoristo-Myllykselle kuvassa oikealla.

Leena Hattunen
Syntynyt vuonna 1960.
Psykoterapeutti, kliininen seksologi ja johdon työnohjaaja.
Yritys Terapiatalo Fenix Oy perustettu 2006.
Helsingin Yrittäjänaisten jäsen.
Vinkki yrittäjälle: “Usko unelmiisi ja luota paloon, sillä ilman sitä et voi olla menestynyt yrittäjä. Älä pelkää epäonnistumista. Älä pelkää myöskään onnistumista.”

Salla Vuoristo-Myllys
Syntynyt vuonna 1971.
Psykologian tohtori, valtiotieteiden kandidaatti, työterveyspsykologi, psykoterapian erikoispsykologi, työnohjaaja.
Yritys Komppi Oy. Seitsemän osakasta, noin 30 terapeuttia.
Helsingin Yrittäjänaisten jäsen.
Vinkki yrittäjälle: “Yrittäjän on siedettävä epävarmuutta ja osattava pyytää apua. Älä anna heti periksi.”

 


Artikkeleita: