Kaikki mitä yrityksessä tapahtuu, heijastuu yrittäjään ja läheisiin

❤Yrittäjänaisen tarina❤

Lähdin yrittäjäksi kaupan alalle -94 laman syövereissä sattuman johdattamana. Sille tielle olen jäänyt. Olen vuosien saatossa luonut nahkani aina uudelleen eräänlaisena sarjayrittäjänä. Tänä aikana olen kerryttänyt kokemusta työsuhteen elinkaaren eri vaiheista, johtajuudesta ja erilaisten liiketoimintojen kehittämisestä. Olen nauttinut esihenkilönä toimimisesta ja siitä, että minulla on oma työyhteisö johdettavana. Viimeisimpien yrityskauppojen jälkeen kuitenkin päätin, että nyt jatkan yksinyrittäjänä ja sparraan muita.

Yrittäjyys on tuonut joustoa elämänkaaren eri vaiheisiin. Parasta on vallan, vastuun ja vapauden kolminaisuus, jossa saa alati haastaa itseään uuteen. Onnistumisen tunne syntyy haasteiden voittamisesta ja voima vahvistuu vaikeuksista selviytymisistä. Vielä jos nämä voi jakaa muiden kanssa, onni ja voima kertautuvat.

Innostun uusista ihmisistä ja uuden oppimisesta. Haluan oppia ihmisyydestä, ihmisten erilaisuudesta, joita oikeat kohtaamiset loputtomasti tarjoavat. Minua kiehtovat etenkin erilaiset selviytymistarinat. Niissä on syvyyttä. Osallistun mielelläni erilaisiin koulutuksiin. Ilman näitä koen, että minulla ei ole annettavaa muille ja oma katsontakantani kapeutuu.

Tärkein tuki on tullut lähi-ihmissuhteista. Yrittäjäverkostoilla on ollut matkan varrella myös iso merkitys. Verkottuminen on todella tärkeää. Olen ollut reilun kymmenen vuotta mukana Suomen Yrittäjien järjestötehtävissä eri rooleissa. Yrittäjänaisissa olen toiminut edunvalvontatoimikunnassa. Uskon, että Yrittäjänaisten yhteiskunnallinen vaikuttavuus on vahvempaa, mitä enemmän meillä on jäseniä. Tällöin painoarvo korostuu yhteiskunnallisessa keskustelussa. Meillä on vielä paljon tekemätöntä työtä tehtävissä yrittäjyyden ja yrittäjänaisten aseman eteen Suomessa. Siksi jäsenyydellä on iso arvo.

Olen myös Vaasan kaupunginhallituksessa ja valtuustossa. Yrittäjä- ja yhteiskuntavaikuttajana toimiminen on vienyt mukanaan. Haluan kehittää omaa yritystoimintaani, mutta tämän lisäksi minulla on kova palo olla mukana laajemmin vaikuttamassa siihen, että Suomesta saadaan pala palalta parempi paikka yrittää. Olen nähnyt käytännössä sen, miten asioita voidaan muuttaa pitkäjänteisellä tekemisellä ja periksiantamattomuudella.

Eri vaiheissa yrityksen elinkaarta suhteessa oman elämän vaiheisiin on liittynyt moninaisia haasteita. Ehkä isoin haaste on se, että kaikki, mikä tapahtuu yrittäjän omassa elämässä vaikuttaa suoraan yritykseen ja taas toisinpäin. Kaikki mitä yrityksessä tapahtuu, heijastuu yrittäjään ja läheisiin. Osittain juuri tästä aihealueesta minulta on ilmestynyt tietokirja: Yrittäjän syke – yrittäjänä elämisen taito. Se on eräänlainen voimakirja jokaiselle yrittäjälle.

Tässä kohdin tärkeintä arjessa on aika hyvien ystävien seurassa ja lapsenlapsen kanssa puuhastelu. Elämässä tulee olla kepeyttä, kaikki ei voi olla tehokasta suorittamista. Nämä tuovat vastapainoa työhön. Pyrin liikkumaan monipuolisesti ja nukkumaan riittävästi.

Käytän monesti uusia yrittäjiä valmentaessani vertausta laskuvarjohyppyyn: Tee pohjatyö, valmistaudu ja hyppää. Sen lopullisen päätöksen hypystä tuntemattomaan, voit vain sinä yksin tehdä.

Katja Rajala
Innopop Oy
Vaasan Yrittäjänaisten jäsen


Blogissa: