Olisi hienoa, jos ei aina tarvitsisi kokeilla kantapään kautta


❤Yrittäjänaisen tarina❤

Olimme siskoni kanssa 2013 Hämeenlinnan teatterissa töissä. Molemmat uriemme huipulla, ompelimon ja tarpeiston ylimmällä askeleella. Mietimme, että tässäkö tämä oli ja päätimme ryhtyä yrittäjiksi. Mutta mitä tekemään?
Pohdimme sämpylänpyöritystä tai muuta ketjuyrittämistä, kunnes kuulimme, että paikallinen taidekehystäjä oli jäämässä eläkkeelle ja myymässä yritystään. Se kuulosti hauskalta jutulta!

Päätimme kuitenkin aloittaa puhtaalta pöydältä, ihan itse, ihan alusta. Ostimme käytetyt kehystyslaitteet Ruotsista ja viikonloppukursseja kehystäjäkonkareilta (Suomessa ei ole alan koulutusta) ja harjoittelimme siskon kellarissa. Puolitoista vuotta myöhemmin päätimme, että nyt on aika perustaa oma yritys. Näin teimme. Sisko tuli melkein heti raskaaksi ja koska yritystoiminta elätti vain yhden ihmisen, ostin hänen osuutensa yrityksestä. Olen vuosien varrella käynyt koulutuksessa Englannissa kartuttamassa taitoja ja varsinkin tietoja.

Parasta yrittämisessä on asiakkaat. Minulla on myös mahtava tukiporukka, läheiset, ystävät ja sukulaiset. Lähes kaikki harrastukset ovat jääneet ajanpuutteen vuoksi mutta, yhdessäolo on rentouttavaa.

Tulot eivät ole päätähuimaavia ja tarvitsen apua, lisäkäsiä, somettajia, markkinoijia, tiedottajia, siivoojia, kehystäjiä, asiakaspalvelijoita jne. Miten saisi apua ilman, että jää itse ilman palkkaa? Miten työntekijän saa tuottamaan lähes heti työsuhteen alusta asti?

Olisi hienoa, jos ei aina tarvitsisi kokeilla kantapään kautta. Joskus tuntuu, että itse kehystäminen on sivuseikka kaikkien muitten tehtävien ohessa. Olisi kiva saada vapaata ennen kuin tuntuu siltä, että seinät kaatuvat päälle.

Uusille yrittäjille sanoisin, että yrittäminen on antoisaa, työntäyteistä ja hauskaa. Muistuttaisin kuitenkin, että yrittäjillä ei ole oikein mitään oikeuksia, on velvollisuus maksaa veroja ja vakuutuksia. Ja niissä riittää maksamista. Kun sairastuu, ei saa tuloja. Paitsi, jos on ollut varaa maksaa vakuutuksia.

Toivon tulevalta vahvaa kasvua. Yrittäjänä tahdon olla johdonmukaisempi, jotta olisi aikaa suunnitella ja toteuttaa suunnitelmat ilman, että tekee vain ne asiat, jotka on pakko tehdä.

Yrittäjänaisten jäsenenä tahdon tutustua muihin kanssayrittäjiin ja toivon saavani uusia ystäviä, kontakteja, vertaistukea ja hyviä vinkkejä miten kasvan yritykseni kanssa.

Anu Halmeniemi
Kehystämö RaamiDaamit Oy
Hämeenlinnan Seudun Yrittäjänaisten jäsen


Blogissa: