Bengt Holmström vaatii rakenteellisia uudistuksia

seija-estlanderSuomalaisnobelisti Bengt Holmström sanoo talouden rakenteellisten uudistusten puutteen ja työmarkkinoiden joustamattomuuden olevan kärkisyitä siihen, miksi taloutemme vaeltaa murheen laaksossa.

Tätä mieltä Holmström oli YLEn Radio 1:n Mikä maksaa? -ohjelmassa kesäkuussa 2015. Siis siinä samaisessa ohjelmassa, jossa Vuoden Yrittäjänainen Johanna Närvä, toimitusjohtaja Marju Silander ja minä olimme viime viikolla.

Holmström totesi taloudellisten muutosten rullaavan joka tapauksessa, ja tässä kyydissä Suomi jää joko peräkylään tai sopeutuu realiteetteihin. Mitä nopeammin se sopeutuu, sitä vähemmän sattuu.

Ja näitä rakenteellisten muutosten paikkoja eli vauvalaskun tasaamista ja paikallisen sopimisen edistämistä Yrittäjänaiset on rummuttanut jatkuvalla syötöllä. Nyt on siis aika tasata laajalta veropohjalta vanhemmuudenkulut siten, että kaikki työntekijät ja työnantajat maksavat yhdessä vauvalaskun.

Tämä on perusteltua siksi, ettei meillä ole enää euroja hukkainvestointeihin. Naiset on otettava täysillä mukaan Suomea rakentamaan. Sekä yrittäjinä että työntekijöinä. Ensiksikin siksi, että naisten koulutus maksetaan meillä yhteiskunnan varoilla siinä missä miestenkin. Ja toisekseen siksi, että puolet väestöstä on naisia. Ja kolmanneksi siksi, että naiset ovat meillä koulunsa käyneet.

Nyt on myös aika rakentaa työmarkkinat joustaviksi vai hieroudummeko tosiaan tuplaamaan työttömien määrän? Joskus ihmettelen, miten polvillaan tämän maan on oltava, ennen kuin ihmiset taas muistavat, että valta Suomessa kuuluu perustuslain mukaan kansalle, jota käyttää valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Hallitus siis tehköön esitykset ja eduskunta päättäköön! Ja rakennemuutokset pyörimään!

Seija Estlander
Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja


Blogissa: