Hyvää yrittäjävuotta 2015!

marja-leena-maggaTähän aikaan, Loppiaisen tienoilla, näillä selkosilla päivän pituus on noin kaksi ja puoli tuntia.

Hyödynsin tuota valoisaa aikaa ja tutustuin Lännen Median lehtien tekemään yrittäjille suunnattuun kyselyyn. Kysely oli tehty joulukuun puolivälissä 12 maakuntalehden ilmestymisalueella toimivien yrittäjäyhdistysten hallituksen jäsenille. Vastauksia oli saatu 264, joista 67 % edusti alle 5 henkilön yrityksiä. Mielestäni aika hyvä pienyrittäjänäkökulma ottaen huomioon, ettei ajankohta ollut mikään paras mahdollinen. Taisi olla sitä kauppiaan parasta tuloksentekoaikaa.

Suurin osa vastaajista nostaisi yritystoiminnan alv:n alarajaa. Arvonlisäveron liikevaihtorajahan on Suomessa EU:n matalimpia. Yritys joutuu lisäarvoveron piiriin, kun 8500 euron liikevaihto ylittyy. Virossa alv-rekisteröinnin edellytyksenä on 16 000 euron vuotuinen liikevaihto. Suomen Yrittäjänaiset on vaatinut ja vaatii edelleen, että alv:n alaraja on nostettava 50 000 euroon. Kyselyyn osallistuneista vastaajista suurin osa ehdottaa samaa. Tällöin yrittäjällä olisi, ehkä, mahdollista elättää edes itsensä. Yleisen 24 prosentin arvonlisäveron laskun uskotaan piristävän taloutta erityisesti kaupan alalla.

Viron yritysveromalli saa kyselyssä paljon kannatusta. Jos voittoa ei nosteta, varat voi käyttää vaikkapa investointeihin. Niin, yhtenäistä mallia meidän tuleekin hakea, sillä EU-alueella ei voi olla verotuksessa suuria eroja.

Kyselyyn annetuista vastuksista käy erittäin hyvin selväksi, että pienyrittäjät eivät ole tyytyväisiä nykyisen hallituksen toimintaan. Vaalit ovat huhtikuussa. Löytyyhän jokaisesta vaalipiiristä yrittäjille sopivia ehdokkaita? Voisiko seuraavan hallituksen tavoitteena olla kasvun kiihdyttäminen Suomessa ja yritysten muuttovirran vähentäminen, esimerkiksi Viroon?

Tähän aikaan, vuoden alussa, on tapana tehdä päätöksiä, yhteenvetoja ja suunnitelmia. Mutta toisaalta, ystäväni Mirkan miettein: meillä kaikilla on tänä vuonna vielä noin 360 päivää, jolloin voimme elää ihmisiksi, ottaa opiksi, olla nurisematta joutavista, kiittää kaikesta siitä mitä meillä on, rohkaista muita, ylittää itsemme, halata ja rakastaa.

Nautinnollista yrittäjävuotta 2015!

Marja-Leena Magga
Suomen Yrittäjänaiset ry:n hallituksen jäsen
Sodankylän Yrittäjänaiset ry:n varapuheenjohtaja
Sodankylän Yrittäjät ry:n varapuheenjohtaja


Blogissa: