Järjestöpäivä pureutui edunvalvontaan

8022_lhiForssan Yrittäjänaispäivien kyljessä pidetty järjestöpäivä veti ennätyksellisesti liki 90 osallistujaa. Päivän teemoina olivat uuden jäsenrekisterin kehittäminen sekä yhteinen sessio siitä, kuinka edunvalvontamme viedään läpi kautta koko jäsenkentän.

Järjestöpäivän starttasi Membook Oy:tä luotsaavan Tiina Vainion esityksellä siitä, mihin suuntaan jo kehitteillä olevaa jäsenrekisteriä lähdetään rakentamaan. Näin hallitusaktiivit pääsivät heti alkumetreillä ideoimaan järjestelmän palikoita ja innokkaimmat läksivät myös mukaan pilotointiin.

Itse vedin päivän edunvalvontaosion, joka tehtiin ryhmätöinä. Ideana oli se, että ryhmät miettivät pointteja, jotka veisivät edunvalvonnan sanomaa perille kaikissa paikallisyhdistysten leireissä. Tavoitteena oli keksiä keinoja, joilla oma väki sisäistäisi luita ja ytimiä myöten sen, mistä toiminnassamme on kyse. Lisäksi heittelimme ideoita siitä, kuinka koko kenttä saadaan laulamaan yhteistä edunvalvonnan säveltä, kun kohtaamme esimerkiksi päättäjiä ja median edustajia.

Koko toimintamme ytimenähän ovat paikallisyhdistyksiin kuuluvat yrittäjänaiset, jotka ovat valtakunnallisen etujärjestön jäseniä omien yhdistystensä kautta. Noin 70 paikallisyhdistystämme antaa naisillemme virtaa, vertaistukea ja verkostoja. Liiton roolina on puolestaan yrittäjänaisten taloudellisten ja yhteiskunnallisten etujen ajaminen.

Toistoa, elävää elämää ja räväkkää esilletuloa
Järjestöpäivän ryhmätöissä tapetille nousi kolme kärkilinjausta. Näitä ovat toiston tärkeys esimerkiksi jäsenistön tapaamisissa, yrittäjän arjesta kertominen somessa ja mediassa sekä räväkän esiintulon lisääminen.

Jo lyhyelläkin edunvalvontaa liippaavalla viitauksella paikallisyhdistyksen puheenjohtaja voi väläyttää esimerkiksi alkupuheessaan sen, mitä liitossa paraikaa tapahtuu. Näin jäsenten kohdatessa toistuisi aina ja jatkuvalla syötöllä perusmelodia siitä, miksi me olemme olemassa.

Kasvot antavia yrittäjätarinoita pidettiin myös tärkeinä, sillä ne kertovat konkreettisesti sen, mitä on yrittäjän arki ja elämä. Joku perustelikin tämän työkalun lisäämistä sillä, että ongelmien ja asioiden esittäminen ihmisten kautta koskettaa tunteita ja jättää siksi syvemmän muistijäljen.

Myös räväkän esilletulon vaatimus sai ilmiselvää kannatusta. Esimerkiksi kissavideoita, hulvattomia tempauksia sekä toreilla ja turuilla tehtäviä kreisejäkin mielenilmauksia haluttiin enemmän kehiin. Tämän marssituksen lisäämistä perusteltiin positiivisuuden ja huumorin merkityksellä.

Nämä ideat, ja monet muutkin ryhmätyöskentelyn tulokset, ovat mielestäni jatkojalostuksen väärttejä ja niitä kannattaa ruotia ja kehitellä paikallisissa hallituksissa ja liiton leirissä. Näin siksi, että mitä yhtenäisemmin ja voimakkaammin ME laulamme samaa säveltä, sitä kauemmaksi se kuuluu!

Seija Estlander
Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja

ilmapallot

 


Blogissa: