Kenelle veisit viestikapulan, yrittäjä?

Ensimmäisen kerran salama iski minua melkein päähän yläkouluiässä. Olin hakemassa pyykkejä sisään ukkosen alta, kun salama iski puuhun noin 50 metrin päässä. Siitä selvisi säikähdyksellä ja sai mahtavia tarinoita eteenpäin kerrottavaksi. Toisen kerran vertauskuvallinen salama iski minua umpisuoleen tässä ihan vasta, joulukuussa. Siitä selviämiseen meni 2,5 kuukautta. Jymähdin umpityöllistetyn sairaalan leikkausjonoon. Niinpä umppari ehti puhjeta ja piti kokea vatsakalvontulehdukset ja kaikki vaikeimman kautta. Sanomattakin selvää, että työt eivät käyneet mielessäkään.

Juttelin perheenjäsenen kanssa siitä, että mitä jos hänelle olisi yrittäjänä sattunut samoin. Konkurssia meinasi, että olisi tapahtunut. Kukaan ei olisi organisoinut hommia eikä edes tiennyt, että mitä kaikkea pitää organisoida. Kukaan ei olisi ottanut viestikapulaa, kun ei olisi edes tiennyt, että kapula on olemassa. Eikä katsonut perään. Jäin miettimään, että näinkö se tosiaan on? Yrittäjän varassako kaikki on, silloinkin kun yrityksessä on muitakin työntekijöitä. Entä miten yksinyrittäjä olisi selvinnyt? Varasuunnitelmia ja turvaverkostoa on vaikea alkaa rakentaa siinä vaiheessa, kun salama iskee. Ennakolta pitäisi nämäkin asiat hoitaa.

Yrittäjät puhuvat paljon työntekijöiden sitoutumisesta tai ehkä vielä useammin sitoutumisen puutteesta ja siitä, että miten vaikeata joidenkin motivointi on. Tutkimuksista tiedetään sen verran, että vastuun antaminen lisää motivaatiota, edistää sitoutumista ja kannustaa kehittämään omaa työtään. Toisaalta sekin tiedetään, että jotta vastuuta voi jakaa, pitää ensin olla valmis luottamaan ja luopumaan. Vastuuta saavalla osapuolella pitää olla yrityksessä tehtävän työn tavoite kirkkaasti mielessä. Hyvä liikeidea ja oma innostus ei siis yksistään riitä, vaan on osattava luoda luottamuksen ja arvostuksen ilmapiiri, tukea yhteistyötä ja luotsata henkilöstö läpi muutosten. Erityisesti muutokset vaativat yrityksen johtamiselta paljon. Käskyttäminen ei kanna pitkälle.

Väitän, että tiimin hengen luominen – ja ylipäätään tiiminä työskenteleminen – edellyttää, että tehtävän työn tavoitteet ovat selkeät ja yhdessä asetetut. Kun on selkeää, miksi juuri minä teen tässä yrityksessä tai tässä verkostossa tätä tiettyä tehtävää ja mikä merkitys sillä on ja kun saan sopivassa suhteessa vastuuta, niin motivaatiotakin löytyy. Eli annetaan se viestikapula seuraavalle, ei juosta karkuun kapula kädessä. Onko sinulla viestikapula ja annatko sen myös eteenpäin vai juoksetko kaikki vuorot itse? Me kaikki oman elämämme Peppi Pitkätossut – kuka vie meidän yritystä, jos umppari posahtaa?

Anne Salmi, vanhempi asiantuntija, Työterveyslaitos

P.S. Tsekkaa meidän nettisivut www.ttl.fi/yrittaja. Koko ajan tulee lisää asiaa palautumisesta, terveyden edistämisestä ja vaikka ja mistä! Twitterissä touhuamme hashtagin #YrityksetKuntoon alla 😊


Blogissa: