Koko perheen yritys

Koko perheen yritys

Anne ja Mika Porrassalmi muuttavat joka kevät kahdensadan
kilometrin päähän kotoa pyörittämään vierasvenesatamaa Kustaviin.
Arki toimii, kun koko perhe on mukana yrityksessä.

Matkailukausi pienessä saaristokunnassa alkaa varhain keväällä, kun mökkiläiset, retkeilijät, kalastajat ja saaristofanit saapuvat. Kustavin Vartsalan saaressa heidät ottaa lämpimästi vastaan Anne ja Mika Porrassalmen pyörittämä Vuosnaisten meriasema.

Yrityksen ravintola, kahvila ja satama ovat mökkiläisten tukikohta. Matkailijat pysähtyvät meriasemalle ennen Ahvenanmaan lautalle hyppäämistä, ja vilkas veneliikenne täyttää sataman kesäisin.

Kolmen hehtaarin alueelle levittäytyvä perheyritys palvelee varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn tuhansia asiakkaita. Satama työllistää kesäkaudella noin 12 työntekijää yrittäjien lisäksi. Anne vastaa yrityksen hallinnosta ja ravintolasalista, Mika keittiöstä ja ruokapuolesta.

Kolmilapsisen perheen koti on kuitenkin tukevasti Espoossa, ja yritystä on hoidettu näin lähes kymmenen vuotta. Miten tällainen perheyritysyhtälö toimii?

Vastuunkanto näkyy punaisena lankana sekä Annen että Mikan työurilla. Molemmat työskentelivät vuosia ravintola-alalla ennen oman yrityksen perustamista.

”Sain ihan ummikkona kahvila-apulaisen paikan Espoosta 17-vuotiaana, ja siitä puolen vuoden kuluttua teinkin jo kahvilapäällikön sijaisuuksia”, Anne muistelee.

Nuoren kyvyt huomannut esimies opasti Annen lounasravintolan hallintoon ja keittiötyöhön oppisopimuksella. Muutaman vuoden kuluttua työura jatkui vuoropäällikkönä, kahvilanhoitajana ja ravintolapäällikkönä erikokoisissa ravintoloissa.

”Viimeisimmäksi olin ravintolapäällikkönä Fortumin pääkonttorilla, jossa oli 25 työntekijää, kaksi kahvilaa ja lounasravintola, jossa ruokaili lähes tuhat henkeä. Lisäksi oli edustustilaisuuksia. Olen saanut tehdä hyvin erilaisia hommia”, Anne sanoo.

Ennen yrityksen perustamista pariskunnalle syntyi kolme lasta, joista vanhin 21-vuotias on jo omillaan. Nuoremmat 9- ja 16-vuotiaat asuvat kotona ja Kustavissa vanhempien kanssa.

Mikan kokin ura ehti kestää kuukauden, kun jo tuli ensimmäinen ylennys.

”Seuraavat 13 vuotta tein keittiömestarin töitä useassa eri ravintolassa. Laskelmieni mukaan olen ollut yhteensä kaksi tai kolme kuukautta kokkina, muuten keittiöpäällikkönä tai -mestarina.”

Ravintola-alan vaihtuvat työpaikat ja myös taloussuhdanteiden vaihtelut ovat tuttuja Annelle ja Mikalle. Kun Mikan työpaikalla käynnistyi toiset yt-neuvottelut, alkoi haave omasta yrityksestä kasvaa.

Lehdestä leikattu myynti-ilmoitus pyöri keittiön pöydällä kolme kuukautta. Vierasvenesatama Varsinais-Suomessa. Ei siis välttämättä kovin kaukana kotoa Espoosta.

”Aluksi ajattelin, ettei se olisi mahdollista. Tuore asuntolaina, pienet lapset, oman pääoman puuttuminen ja yritys toisella paikkakunnalla tuntui ratkaisemattomalta yhtälöltä. Silti pyysin välittäjältä lisää tietoa”, Mika kertoo.

Tästä eteenpäin vuoden 2010 kevät ja yrityksen ostaminen etenivät nopeasti. Vuosnaisten meriasema oli juuri sellainen paikka, joka innosti Mikaa ja Annea.

”Vappuna kävimme Kustavissa ensimmäistä kertaa ja heti juhannuksen jälkeen teimme kaupat. Sitä seuraavana päivänä olimme jo töissä. Meille oli tärkeää päästä heti alkukesästä kiinni yritystoimintaan, jotta ensimmäisestä vuodesta tulisi kannattava. Hyppäsimme todellakin liikkuvaan junaan”, Anne muistelee.  

”Aavistimme toiminnan olevan kesällä vilkasta, mutta emme kyllä ymmärtäneet, kuinka vilkasta se todella on”, Mika sanoo.

Tutustumiskäynneillä alkukevään verkkaisesti heräilevä satamayritys oli kesällä kuin toisesta maailmasta.

Yrityksen alkutaivalta Anne ja Mika muistelevat nyt jo naureskellen, mutta valtava työmäärä, helteiden tuoma ihmismassa ja yöheräilyt alle puolitoistavuotiaan tyttären kanssa eivät ole unohtuneet.

”Ensimmäinen kesä oli kyllä aivan hirveä”, Anne toteaa.

Ilman isovanhempien tukea Porrassalmet eivät olisi laittaneet elämäänsä uuteen uskoon ja alkaneet pyörittää Espoosta käsin kustavilaista yritystä.

Anne ja Mika viettävät kesät perheineen Kustavissa. Lasten kouluaikoina he vastaavat yrityksestä vuoroviikoin, eivätkä ole yhtä aikaa kotona laisinkaan koko pitkän kauden aikana. Järjestely toimii, mutta työtä pariskunta tekee paljon. Yritystä perustettaessa arkirutiineista sovittiin lähipiirin kanssa.

”Äitini totesi, että hän tulee kymmeneksi vuodeksi mukaan auttamaan lasten ja yrityksen kanssa. Ilman häntä emme olisi pärjänneet”, Anne sanoo.

Molempien äitien lisäksi perheen kaikki kolme lasta ovat jo pienestä pitäen tehneet töitä yrityksessä.

Perheyrittämisestä Porrassalmilla on lähinnä hyvää sanottavaa. Heillä on yhteinen näkemys yrityksestä ja sen suunnasta, eikä suuria erimielisyyksiä synny. Kesäkauden kiireessä pienistä asioista ei puolestaan edes ehditä kinastella. Selkeä työnjako ja ammattiroolit työaikana pitävät arjen sujuvana.

”Jos joskus puhistaan ja puhkutaan, niin kyllä myös nauretaan. Osaamme ottaa asiat aika rennosti ja huumorilla”, Anne sanoo.

Anne liittyi Espoon Yrittäjänaisten jäseneksi jo vuosia sitten. Verkostoon kuuluminen on tuonut tärkeää vertaisuutta, ja erityisesti yrittäjänaisten sosiaalisen median ryhmät ovat Annelle tärkeitä, kun omasta arjesta ei helposti pääse kokouksiin tai tapahtumiin. Eri alojen yrittäjien kokemukset ja tarinat antavat aina uutta ajateltavaa.

Vuosnaisten meriaseman liikevaihto on kasvanut kymmenen vuoden aikana noin kuusikymmentä prosenttia. Vuonna 2018 liikevaihto oli hieman yli 500 000 euroa. Palveluita on lisätty, ja ravintolan toimintaa kehitetty kunnianhimoisesti. Porrassalmet haluavat tarjota tuoreista raaka-aineista itse tehtyä ruokaa sataman vieraille.

Myös sosiaalisen median markkinointi ja verkon majoituspalveluiden varausalustat ovat lisänneet myyntiä. Yhtä menestystekijää ei Porrassalmien mukaan ole, vaan kokonaisuus ratkaisee. Talvikuukausina Anne ja Mika ovat muun muassa myyneet saaristolaisleipää ja kalatuotteita joulumarkkinoilla ja tehneet keikkatöitä erilaisissa ravintoloissa. Tämä on taannut riittävän toimeentulon ja pitänyt kiinni alan kehityksessä.

Viime talvena Porrassalmet pitivät ensimmäisen pitkän loman, kun yrityksen taloustilanne sen mahdollisti.

”Olo oli loman jälkeen paljon energisempi. Olemme Kustavissa kaksi ja puoli kuukautta putkeen, emmekä pidä vapaapäiviä”, sanoo Anne.

Yritystoiminnan vaikeuksista Porrassalmet eivät halua valittaa, vaikka esimerkiksi palkkojen sivukulut ovat kalliit ja yrittämisen riskit suuret. Työ on kuitenkin palkitsevaa, ja asiakkaiden palaute tulee suoraan itselle.

”Ihmiset ovat lomalla ja hyvällä fiiliksellä. Olisi ihan erilaista olla kaupungin kiireisessä arjessa mukana”, Anne sanoo.

Kustavilaiset ottivat Porrassalmet avoimesti vastaan kymmenen vuotta sitten, mutta Anne sanoo yrittäjäksi kasvamisen vieneen aikaa.  

”Yrittäjänä oma persoona täytyi laittaa peliin uudella tavalla, sillä tällainen paikka henkilöityy vahvasti. Kaikkia kiinnosti, keitä me olemme.”

 

”Ilman vanhempien tukea emme olisi pärjänneet.”

Anne Porrassalmi

”Toiminnan vilkkaus yllätti meidät.”

Mika Porrassalmi

www.vuosnaistenmeriasema.com

 


Artikkeleita: