Kolme yrittäjänaista kertoo, miten he ovat varautuneet tulevaisuuden muutoksiin

Mitä olet oppinut ennakoinnista?

Teksti Tiiu Pohjolainen
Alkuperäinen artikkeli julkaistu Yrittäjänainen lehdessä 4/2022


”Muutos tekee kaikille hyvää”

Miten varaudut tulevaan?
Hyvä kysymys, en voi juuri sanoa ennakoineeni. Kun muutimme Helsingistä Tornioon, jäin samoihin aikoihin perhevapaalle. Palasin töiden pariin tämän vuoden alussa, ja saman vuoden lopussa jään toistamiseen perhevapaalle. En ole varautujatyyppi, ennemminkin elän hetkessä. Uskon, että asiat järjestyvät. Tällä hetkellä mietityttää, miten YEL-uudistus vaikuttaa kaikkiin pienyrittäjiin.

Millaisia tavoitteita sinulla on yrityksellesi?
Olen suorittanut työn ohessa sosiaali- ja terveysalan johtamisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon. Tulevaisuudessa haluan hyödyntää molempia ammattejani – työskennellä esimerkiksi terveydenedistämisprojektissa. Unelmanani olisi tehdä jonain päivänä palkkatyötä sote-alalla ja toimia yrittäjänä osteopaattina.

Innostaako vai pelottaako tulevaisuus?
Kun ajattelen yritykseni toimintaa viiden vuoden päähän, olen varma, että muutoksia on tapahtunut paljon. Koen, että muutos luo aina uutta ja tekee kaikille hyvää.
Olen sukuni ensimmäinen yrittäjä. Aloittaessani eteeni maalailtiin uhkakuvia veroilmoituksen täyttämisen vaikeudesta alkaen. Uhkakuvat eivät ole millään tavoin toteutuneet.

Missä näet yrityksesi viiden vuoden päästä?
Siinä vaiheessa lapset ovat kasvaneet jo sen verran, että olen voinut laajentaa yritystoimintaani. Tulevaisuudessa olen verkostoitunut ja voin työskennellä osana laadukasta moniammatillista tiimiä. Minä hoidan potilasta manuaalisesti käsilläni, fysioterapeutti vastaa asiakkaan harjoitteista, kenties tiimissä on mukana myös lääkäri, psykologi tai lapsiasiakkailla vaikkapa puheterapeutti.

Mirella Arponen
Syntynyt vuonna 1988.
Valmistui osteopaatiksi vuonna 2015 ja perusti yrityksen Helsinkiin.
Muutti ja siirsi yrityksen pääkaupunkiseudulta Tornioon vuoden 2021 keväällä.


”Puskurirahastoa on kerrytettävä”

Miltä yrityksesi tulevaisuus näyttää?
Kyllä minä tulevaisuuteen uskon. Brillet muutti keväällä uuteen paikkaan. Saimme enemmän liiketilaa, mutta toki isompi tila vaikuttaa myös kulurakenteeseen. Liikepaikan muutos on vilkastuttanut kauppaa.
Ehkä toiminnassani on mukana myös ripaus hulluutta, sillä ryhdyin osakkaaksi uuteen optisen alan yritykseen, joka juuri avasi ensimmäisen liikkeensä Huittisiin.

Miten ennakoit tulevaisuutta?
Joitain vuosia sitten kuluttajien ostokäyttäytymistä pystyi ennakoimaan. Etukäteen tiesi, missä kuussa kauppa käy vilkkaammin, milloin on hiljaisempaa. Nyt ennakointi on muuttunut vaikeaksi. Kaikenlaisia tuulia pitää haistella tarkasti. Kuluttajat miettivät paljon ostokäyttäytymistään.

Millaisiin muutoksiin olet varautunut?
Koska ennakointi on tällä hetkellä liki mahdotonta, puskurirahastoa on kerrytettävä. Yksityisenä yrityksenä voimme onneksi tarpeen tullen tehdä muutoksia rivakastikin.
Sote-uudistus 1.1.2023 aloittavine hyvinvointialueineen pohdituttaa yrityksessä, joka toimii silmäterveyden palveluntuottajana.

Millaisen muutoksen hyvinvointialueet tuovat alallenne?
Sitä ei vielä tiedä! Vaikutus riippuu täysin päättäjistä. Me toimimme yksityisellä puolella ja toivomme kovasti, että hyvinvointialue pitäisi huolen siitä, ettei julkinen sektori olisi ainoa palveluntuottaja. Mikä lopullinen malli tulee olemaan, kukaan ei osaa vielä sanoa varmaksi.

Mitä uhkia ja mahdollisuuksia näköpiirissä on?
Sote-uudistus on alallemme myös iso mahdollisuus. Sanoisinkin, että yksityisen puolen optometristit ja silmätautien erikoislääkärit toimivat tehokkaasti ja kohtuullisen edukkaasti eli tässä on mahdollisuus päästä palvelemaan silmäterveyden asiakkaita entistä tuloksellisemmin.

Taina Hiukka
Syntynyt vuonna 1984.
Perusti Brillet-optikkoliikkeen puolisonsa kanssa Rovaniemelle vuonna 2013.
Mukana myös optisella alalla toimivassa yrityksessä, joka avasi uuden optikkoliikkeen Huittisiin marraskuussa 2022.


”Sijoitan asuntoihin ja osakkeisiin”

Miten ennakoit tulevaa?
Asia, josta jaksan pauhata sekä yrittäjänä että erityisesti hautausalan yrittäjänä on se, että paperipuolen pitäisi olla jokaisella kunnossa. Tarkoitan, että avioehdon, testamentin ja osakassopimuksen pitää olla ajan tasalla. Edunvalvontavaltakirja on elämän tärkein dokumentti, ja sen pitäisi olla kaikenikäisillä voimassa, on yrittäjä tai ei. Jokaisella tulee olla suunnitelma tulevaisuuden varalle, sillä kukaan ei tiedä, mitä maailma tuo tullessaan. Itse säästän eläkkeelle jäämistä ajatellen. Sijoitan asuntoihin ja osakkeisiin ja hankin niiden avulla eläketurvaa.

Mistä saat tietoa tulevasta?
Olen yhdistysaktiivi. Tietoa saan erilaisista yrittäjäjärjestöistä ja oman alan liitosta. Hautaustoimistojen liitto on tärkeä yhteistyökumppani, jonka kautta saa hyvän käsityksen siitä, missä alalla mennään. Liitto esimerkiksi ohjeisti tarkoituksenmukaisesti, miten koronavainajia tulee käsitellä.

Mistä seuraat trendejä?
Instagramista! Kukissa yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.
Hautajaiset ovat yhä vahvasti seurakuntalähtöisiä ja noudattavat kirkollista kaavaa. Muistotilaisuudet ovat kuitenkin alkaneet muuttua hieman aiempaa rennommiksi. Toki hautausala on muuttunut roimasti niiden yhdeksän vuoden aikana, jotka alalla olen toiminut.

Miten ala on muuttunut?
Pandemia-aika pienensi hautajaisia, yhä edelleen halutaan pientä ja vaatimatonta. Vaikuttaa myös siltä, että perinteet ovat karisseet pois – niitä kunnioitetaan, mutta niiden edessä ei jousteta. Siksi esimerkiksi siunaamisaika saattaa herkästi venyä yli kuukauden päähän kuolinpäivästä.
Rakensimme nettiin palvelun, jonka avulla asiakas pystyy hoitamaan hautajaisjärjestelyt halutessaan kokonaan verkossa. Se ei todellakaan tarkoita, että olisin luopumassa hautaustoimistosta. Kasvotusten tapaaminen on tärkeää. Mutta on myös tärkeää palvella asiakkaita verkossa mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Jenna Leino
Syntynyt vuonna 1985.
Ryhtyi yrittäjäksi ostaessaan perinteikkään hämeenlinnalaisen kukkakaupan vuonna 2010.
Pitkäaikainen haave hautaustoimistosta toteutui vuonna 2013, kun kukkakaupan vierestä vapautui liiketila. Aluksi hautaustoimisto oli ennemminkin pieni lisä, nykyään päätyö. Parolantien Kukka & Hautaus työllistää 7 henkeä, joista 3 työskentelee myös hautaustoimiston puolella.


Artikkeleita: