Koville ottaa

8022_lhiHallitus on linjannut kärkitavoitteikseen julkisen talouden sopeuttamisen, sääntelyn purkamisen ja yritysten veroruuvin hölläämisen. Pääministeri Juha Sipilä selvensi eilen suorin sanoin kansalaisille, mistä hallituksen kustannuskilpailukykyä parantavissa esityksissä on kyse.

Suomen talouden kokonaistuotanto on laskenut jo neljä perättäistä vuotta. Sanotaan, että vain taloudellisesti itsenäinen ihminen on itsenäinen, ja mielestäni sama pätee myös valtioon. Suomesta on tulossa kovaa vauhtia syömäköyhä. Miljoonan euron velkavauhti tunnissa vie meitä lujaa vauhtia EU:n talutuspantaan, jollemme hyväksy tosiasioita ja ryhdy toimiin.

Hallitus on tarjonnut työmarkkinajärjestöille pariin otteeseen mahdollisuuden tehdä omat ehdotukset talouden tasapainottamiseksi ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Mutta kaksi kertaa hommat menivät kiville. Nyt hallitus käyttää parlamentarismin sille suomaa valtaa ja toteuttaa tarvittavat muutokset ilman tupo-pöytiä.

Perustuslain mukaan valta Suomessa kuuluu kansalle, jota käyttää valtiopäiville kokoontunut eduskunta. Vaalit pidettiin viime keväänä ja tulosten pohjalta pystytettiin hallitus. Tässä hallituksen esittämässä muutossavotassa ei odoteta kansalaisilta mahdottomia. Ei.

Sipilän mukaan lääkkeiksi nykyiseen hivutustautiin riittää esimerkiksi se, että päivittäistä työaikaa pidennetään 20 minuuttia tai luovutaan lomarahoista. Olen hämilläni ja ihmettelen, miten koville saavutetuista oikeuksista luopuminen ottaa.

”Vallan kauhiasti ihmettelen” tätä vastarinnanhässäkkää etenkin sitä taustaa vasten, että kehitysmaa-Suomi pystyi aikoinaan tarjoamaan lasten ja äitien hyväksi neuvolajärjestelmän. Mihin meidän suhteellisuudentaju on oikein hävinnyt?

Yrittäjänaiset on taistellut vuositolkulla sen puolesta, että äitien työnantajille korvataan vauvalasku siltä osin, mitä Kela ei korvaa. Tupo-pöydissä se ei ole onnistunut. Siksi minusta on hienoa, että Sipilän hallitus tässä taloustilanteessa ottaa naisvaltaisten alojen yrittäjät rakentamaan tätä maata. On hieno askel eteenpäin, että äitien työnantajille maksetaan kertakorvauksena 2 500 euroa.

Tämä päätös edistää nuorten äiti-ikäisten naisten työllistymistä pätkätöistä pysyviin töihin. Tämä päätös rohkaisee osaltaan myös naisvaltaisia aloja työllistämään, kasvamaan ja kansainvälistymään.

Seija Estlander
Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja


Blogissa: