Kun työllistäminen takkuaa – onkohan järjestelmässämme vikaa?

tiina-koski-2015Olen vuoden aikana törmännyt kahdesti tilanteeseen, jossa olisin palkannut työntekijän, mutta hänen ei ole kannattanut ottaa työtä vastaan!

Ensimmäinen tapaus oli sellainen, jossa ihminen haki meiltä oppisopimuspaikkaa. Hän oli aloittanut toisessa paikassa, mutta joutui sen siellä keskeyttämään. Kiinnostuin asiasta ja otin selvää, mikä olisi yrittäjän ”porkkana” tässä tilanteessa.

Selvisi, että koulutus on sen verran kallis, että koulutustukea ei riittäisi yritykselle maksettavaksi. Tämä ihminen ei myöskään ollut pitkäaikaistyötön, eli myöskään palkkatukea ei ollut mahdollista saada. Yrityksemme ei olisi siis saanut minkäänmoista tukea siihen, että olisimme antaneet oppimme ja aikamme hänen kouluttamiseensa. Tämä johti siihen, että emme solmineet hänen kanssaan sopimusta, ja hän jäi työttömäksi.

Tilanne oli lehdelle soittamaan jääneelle hyvin harmillinen, koska hän oli erittäin motivoitunut työntekoon eikä millään olisi halunnut jäädä kotiin työttömäksi. Lupasin soitella hänelle, jos meille tulisi todellinen tarve työntekijälle.

Näinhän siinä kävikin. Olimme kesällä aivan pulassa pitkän sairausloman vuoksi, ja otin samaan ihmiseen yhteyttä. Tarjosin hänelle töitä 3-8 viikoksi ja mahdollisesti pidemmäksikin aikaa. Hän kuitenkin joutui pahoitellen kertomaan, ettei voi ottaa työtä vastaan. Hän oli joutunut odottamaan ensimmäisiä työttömyyspäivärahoja kolme kuukautta ja hänen taloutensa oli mennyt erittäin huonoon tilaan. Nyt hän sai kotiin sen verran hyvät rahat, ettei uskaltanut ottaa lyhyttä työtä vastaan, koska pelkäsi tuon aikaisemman tilanteen toistuvan, jolloin hän jäisi taas tyhjän päälle. Lisäksi hän pelkäsi paperisotaa, joka olisi edessä työn vastaanottamisen jälkeen.

Toinen tapaus oli vastaavanlainen. Olisin palkannut työntekijän meille vakituiseen työsuhteeseen, mutta hän tienasi kotiin enemmän, joten jäi mieluummin tukien varaan kuin lähti töihin.

En enää yhtään ihmettele, miksi maassamme on niin paljon työttömiä! Eihän heidän kannata aina työllistyä, kun he voivat tienata meidän verovaroillamme tekemättä mitään!

Voi elämä sentään… järjestelmämme on mätä!

Tiina Koski
Suomen Yrittäjänaisten hallituksen jäsen


Blogissa: