Kyllä urakkaa pukkaa

seija-estlanderTätä vuotta juhlitaan naisten äänioikeuden 110-vuotisjuhlavuotena. Vaikka Suomea ylistetään maailmalla tasa-arvomaaksi, niin yrittäjänaisten toimintaedellytysten parantamisessa liitollamme riittää yhä rutkasti urakkaa.

Kun nousin mukaan edunvalvonnan kehiin, en ollut uskoa todeksi, että vauvalasku eli vanhemmuudenkulut maksatetaan yhä äitien työnantajilla. Siis siltä osin, minkä Kela jättää korvaamatta. Eikä tällöin puhuta mistään lillukanvarsista, sillä yksi lapsi maksaa äidin työnantajalle noin 17 000 euroa.

Vanhemmuudenviulujen tasaaminen yhteisvastuullisesti ja laajalta veropohjalta on yksi liittomme kärkitavoitteista. Lisäksi tahdomme edistää yrittämistä kannustavan veropolitiikkaa ja yrittäjien sosiaaliturvan parantamista.

Yrittäjänaiset on ajanut johdonmukaisesti arvonlisäveron alarajan nostamista 10 000 eurosta 50 000 euroon. Virossa alvin alarajaksi hilataan 40 000 euroa.

Alvikannan alarajan nosto on tärkeätä siksi, että alhainen alvikanta palvelee harrastajayrittäjiä, vääristää kilpailua ja lisää harmaata taloutta. Tämä taas johtuu siitä, että monet yrittäjät vähentävät 10 000 rajapyykin lähestyessä toimintaansa tai alkavat puskea kuutamokeikkaa. Tätä viestiä meille ovat tuoneet vuosien varrella monet naisvaltaisten alojen yrittäjät.

Yrittäjän sosiaaliturvan petraamisessa liittomme ajaa eritoten sitä, että yrittäjän sairausajan karenssiksi tulee yksi päivä. Lisäksi yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaa tulee kohentaa siten, ettei kaikenkarvaisille tulkinnoille jää enää sijaa. Tavoitteenamme on se, ettei äitinsä firmassa kesätöitä tehnyttä lasta tulkita työttömyyden iskiessä enää yrittäjäksi.

Seija Estlander
Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja


Blogissa: