Mirja Vehkaperä: Naisyrittäjyydestä potkua kehitykseen kolmansissa maissa

Panostukset naisten yrittäjyyteen ja taloudellisen aseman vahvistamiseen kehitysmaissa on suora tie sukupuolten tasa-arvoon, köyhyyden poistamiseen ja osallistavaan talouskasvuun. Tällä tiellä on myös suomalaisnaisen perustama SideByside -yhteistyöverkosto, jonka kanssa minulla on ollut ilo järjestää yhteisiä iltoja ja nähdä käytännössä, miten innovatiivinen naisyrittäjyys Suomessa voi tukea kehitystä Afrikassa.

Idea yrityksestä, jonka toiminnassa yhdistyy reilu kauppa, kehitysyhteistyö ja liiketoiminta, syntyi lempääläisen Katja Kokkoniemen halusta tarttua uuteen haasteeseen. Suomalaisille yrityksille SideBySide tarjoaa mahdollisuuden tilata tansanialaisten naisten valmistamia käsitöitä ja sisustustuotteita ja siten tukea suoraan paikallista taloutta ja naisyrittäjyyttä. Tuotteiden valmistajille – tansanialaisnaisille – se tarjoaa mahdollisuuden elantoon, mielekkääseen ja luotettavaan työhön sekä taitojen kehittämiseen. SideBySide itse vastaa tuotteiden suunnittelusta, etsii sopivat kädentaitajat niiden tekijöiksi ja huolehtii tekijöiden koulutuksesta, tuesta ja työn valvonnasta.

Taustalla on sama lähtökohta kuin Suomen ja EU:n kehityspolitiikassa: paremmin koulutetut, ammattitaitoisemmat ja työelämään osallistuvat naiset ovat perheiden hyvinvoinnin ja koko yhteiskunnan etu. Naisten työssäkäynti edistää sekä sukupuolten välistä tasa-arvoa että koko yhteiskunnan taloudellista kasvua.

Naisten tasa-arvoisen taloudellisen osallisuuden edistäminen on ollut jo pitkään kehityspolitiikan agendalla. Sen vahvistaminen edellyttää kehitysmaissa vahvaa poliittista sitoutumista ja tehokasta kansainvälistä tukea.

Pienyrittäjien tukemisen ja mikroluottojen myöntämisen lisäksi kehitysmaiden pitää kehittää liiketoimintaympäristöään, esimerkiksi kehittämällä työlainsäädäntöä, parantamalla työntekijöiden oikeuksia ja työoloja sekä varmistamalla naisille tasa-arvoiset omistusoikeudet ja pääsyn luotto- ja rahoituspalveluihin pariin. Myös verojärjestelmien ja sosiaalisten palvelujen kehittämisellä on iso rooli naisten työssäkäynnin mahdollistajana.

Yhden suomalaisnaisen ideasta syntynyt verkosto on kuitenkin kannustava esimerkki siitä, ettei hitaita yhteiskunnallisia muutoksia odotellessa kannata jäädä lepäämään laakereille. Positiivista muutosta voi saada aikaan jo nyt, ja sen alkuun panemiseksi tarvitaan vain yksi yritteliäs nainen!

Mirja Vehkaperä

Euroopan parlamentin jäsen ja kehitysvaliokunnan varapuheenjohtaja

Eurovaaliehdokas


Blogissa: