Odotamme hallitukselta tasa-arvotekoja

Pääministeriksi valittiin nuori nainen ja kaikkien muiden hallituspuolueiden johdossa on nainen. Lasikattoja rikotaan yksi kerrallaan ja tasa-arvoiset mahdollisuudet lisääntyvät, mutta aivan liian hitaasti.

Suomessa naisjohtajien osuus kaikista johtajista on 32%. Se on alle OECD-maiden keskiarvon. Naiset ovat miehiä harvemmin yrittäjinä ja vielä harvemmin omistajayrittäjinä isoissa yrityksissä. Naisen euro on yhä 84 senttiä ja työeläke 68 senttiä.

Perhevapaajärjestelmämme kannustaa naisia pysymään poissa työelämästä. Se luonnollisesti haittaa urakehitystä. Isät ovat isyys- tai vanhempainvapaalla keskimäärin noin kuusi viikkoa. Edelleen joka neljäs isä ei pidä lapsen saatuaan lainkaan vapaata. Suomen työmarkkinat ovat hyvin eriytyneet eli miehet ja naiset työskentelevät eri aloilla. Naisvaltaiset alat, hoiva- ja palvelualat, maksavat suurimman osan vanhemmuuden kustannuksista. Sen sijaan hyvin tuottaville miesvaltaisille aloille, kuten metsä-, paperi- ja metalliteollisuudelle, jää maksettavaksi muutamien viikkojen isyysvapaat.

Hallitusohjelman tavoitteena on, että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä vahvistuvat ja sukupuolten väliset palkkaerot pienenevät. Lisäksi tavoitteeksi on kirjattu perhevapaiden ja hoitovastuun jakautuminen perheissä tasaisesti molempien vanhempien kesken.

Nyt naisilla on valta päättää tasa-arvoisemmasta tulevaisuudesta. Suomella on mahdollisuus ottaa aimo tasa-arvoharppaus eteenpäin, jos vain tahtoa on. Odotamme nykyiseltä hallitukselta isoja päätöksiä.

Tiina Koski
puheenjohtaja

Carita Orlando
toimitusjohtaja

Suomen Yrittäjänaiset

Julkaistu Helsingin Sanomien Mielipide-palstalla 12.12.2019


Tiedotteita: