Omistajanvaihdos on väistämätön

Joka kolmas pk-yrittäjä pohtii yrityskaupan mahdollisuutta, kirjoittaa Suomen Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija Anneli Komi.

Anneli Komi

Omistajanvaihdos on yhteiskunnallisesti merkittävä asia. Sillä on suuri merkitys alueiden ja kuntien elinkeinopolitiikassa. Sen avulla turvataan työpaikkoja ja palveluita. Mitä pienempi kunta, sitä tärkeämmässä roolissa omistajanvaihdos on.

Lisäksi omistajanvaihdos on merkityksellinen yrittäjän näkökulmasta. Se on edessä jokaisella yrityksellä, sillä myös yrityksen lopettaminen lasketaan omistajanvaihdokseksi. Se on useimmiten kerran elämässä tapahtuva juttu, johon liittyy valtavasti tunteita. Esimerkiksi yrityksen myynnissä puhutaan usein yrittäjän elämäntyöstä, eläkkeen taloudellisesta turvasta ja oman identiteetin uudelleen rakentamisesta. Ostajien kohdalla maalataan tulevaisuutta, kohdataan innostusta ja rohkeutta, synnytetään ja elvytetään.

Toimin Suomen Yrittäjissä omistajanvaihdosasiantuntijana. Ennen tätä pestiä olin yrittäjänä 13 vuotta. Olen itse läpikäynyt yrityksen myynnin, ja siitä on iso apu nykyisessä työssäni. Kun aikoinaan pääsin ensimmäistä kertaa kosketuksiin omistajanvaihdosteeman kanssa, tajusin heti, että olen suuren ja tärkeän asian äärellä.

Kun sain mahdollisuuden lähteä edistämään yritysten omistajanvaihdoksia Suomen Yrittäjien joukoissa, se tuntui luontevalta siirtymältä. Yrittäjätaipaleellani fokukseni oli yrittäjien liiketoiminnan tukeminen, ja nyt Suomen Yrittäjissä se on aiemman lisäksi myös yrittäjien edun ajaminen.

Suomen Yrittäjänaiset on yksi Suomen Yrittäjien toimialajärjestöistä.

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Yrittäjänainen lehdessä 3/2022


Blogissa: