Perhevapaakulut maksettava verovaroin

 

Perhevapaalaskun maksutahoksi kaavaillaan edelleen pääosin naisvaltaisten toimialojen työnantajia.  Perhevapaiden jako vanhempien välillä on Suomen Yrittäjänaisten mielestä toivottavaa, mutta vauvalaskun maksun oikeudenmukainen jako tulee olla perheen ja yhteiskunnan välinen asia.  Liitto vaatii vauvalaskun kattamista verovaroin, mikä edistää sekä naisten tasa-arvoa työelämässä että naisvaltaisten toimialojen yritysten kasvua. 

Puheenjohtaja Tiina Koski ja toimitusjohtaja Johanna Ratia sanovat nykyjärjestelmän rajoittavan synnytysikäisten naisten työllistymistä pysyviin töihin.  Perhevapaiden jakautuminen molempien vanhempien välillä vaikuttaisi myös nuorten miesten heikompaan työllistymiseen ja usein uran alkuvaiheessa, siksi tämä kaavailtu uusi malli perhevapaiden jaosta ei ole vielä oikeudenmukainen.

Maailmanpankin tuore raportti (HS 3.3.2019) kertoo, ettei Suomi ole kärkimaa työelämän tasa-arvossa.   Suomen tiputti kärjestä nimenomaan lasten saamiseen liittyvä lainsäädäntö, raportissa tarkasteltiin esimerkiksi palkallista äitiysvapaata, äitiysvapaalla maksettavia etuuksia, palkallista isyysvapaata ja vanhempainvapaata sekä raskaana olevien irtisanomiskieltoa.

– Yksi lapsi maksaa äidin työnantajalle noin 12 000 euroa. Sen pohjana ovat naisten noin 3 000 euron kokonaiskuukausiansiot ja summasta on vähennetty äidin työnantajalle maksettava 2 500 euron kertakorvaus. Vauvalaskun maksattaminen äidin tai isän työnantajalla on epäreilua rajoittaen yrittämistä, kasvua, työllistämistä ja kansainvälistymistä.

– Nettisivuiltamme löytyy edelleen vauvalaskuri, mihin voi syöttää äidin kuukausiansiot.

Tiina Koski toteaa monien puolueiden ja liitojen tulleen äskettäin ulos omilla perhevapaamalleillaan.
– Niiden ongelmana on kuitenkin se, että ne pureutuvat usein vain äidin ja isän ajan tasaamiseen, vaikka nyt on aika puhua myös rahasta, tasa-arvosta ja lapsen edusta.

– Lainsäädännön muuttaminen ja vauvalaskun maksujako on asia mihin seuraavan aloittavan hallituksen on onnistuttava löytämään tasa-arvoinen ratkaisu.

– Tasa-arvo on tärkeä tekijä talouskasvun kannalta, onnistuaksemme kasvussa on myös lainsäädäntöä muutettava.

– Lisäksi on tärkeätä, että uudistukseen nivotaan yrittäjä-äidin sosiaaliturva.  Se on tarpeen siksi, että äiti se on yrittäjä-äitikin ja hän ansaitsee turvan äitiyden, sairauden, työttömyyden ja vanhuuden varalle siinä missä muutkin.

Tutustu Suomen Yrittäjänaisten eduskuntavaaliohjelmaan.

Lisätiedot:

Tiina Koski, puheenjohtaja, puh 050 375 9234

Johanna Ratia, toimitusjohtaja, puh. 050 410 1739


Tiedotteita: