Sirpa Pietikäinen: Tehdään naisyrittäjyydellä ihmeitä

Toimin Euroopan Parlamentin naisyrittäjäverkoston puheenjohtajana. Uskon, että naisyrittäjyyteen panostamalla voimme tehdä ihmeitä. Väitän, että naisten yrittäjyyden vahvistaminen on piilevä voimavaramme koko Euroopassa.

Nykyisin vain 30 % yrittäjistä ja 6 % riskipääomarahoittajista on naisia. Hukkaamme ison taloudellisen potentiaalin, kun emme täysimittaisesti hyödynnä naisten innovatiivista potentiaalia yrityselämässä.

Naisyrittäjyyden parempaa edistämistä tarvitaan niin EU:ssa kuin Suomessakin. Olenkin ehdottanut, että seuraavan EU-komission tulisi tehdä erityinen naisyrittäjäohjelma.

Meidän tulee ensinnäkin ymmärtää, mitkä ovat naisyrittäjien kohtaamia erityisiä haasteita. Tiedämme jo, että naisyrittäjien on hankalampaa saada hankkeilleen rahoitusta. Naisyrittäjät hyödyntävät EU:n sisämarkkinoita miehiä vähemmän. Naisyritysten innovaatioita arvostetaan liian vähän. Siksi tarvitsemme erityisohjelman, jolla helpotetaan naisyrittäjien rahoituksen saamista ja verkostoitumista eurooppalaisille markkinoille sekä tiedon saamista EU:n rahoitusohjelmien mahdollisuuksista.

Olen myös ajanut eurooppalaisen naisyrittäjien Slush-tyyppisen kasvuyritys-, teknologia- ja innovaatiotapahtuman järjestämistä. Se kokoaisi yhteen kutsu- ja ilmoittautumispohjalta eurooppalaisia naisyrittäjiä, tutkijoita ja riskipääomarahoittajia. Toivottavasti näistä uusista kohtaamisista, eurooppalaisesta naisyrittäjä-tinderistä, voisi syntyä uusia merkittäviäkin yrittämisen ja tekemisen alkuja.

Uskon naisyrittäjyyden voimaan esimerkiksi sosiaalisten innovaatioiden kehittämisessä. Sosiaalinen oivallus, kuten vaikkapa terveysteknologian helppokäyttöisyys, on yhtä suuri asia, kun uuden laitteen keksiminen. Tämä jää usein rahoituksessa ja markkinoilla nyt oivaltamatta.

Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on myös yksi naisyrittäjyyden haasteista. EU:ssa voidaan tehdä tältä osin paljon naisyrittäjyyden edellytysten parantamiseksi.

Työelämän ja perhe-elämän tasapainottamista koskevan lainsäädännön uudistus oli kuluneen Euroopan Parlamentin vaalikauden eräs hyvä aloite, koska se tuo ensimmäistä kertaa vanhempainvapaat EU-velvoitteena myös isille. Pitkän aikavälin tavoitteeni on, että perhevapaakustannukset olisi jaettava tasan nais- ja miesvaltaisten toimialojen kesken.

Euroopan strategisten investointien rahaston tulisi aktiivisesti tukea naisten alullepanemia investointihankkeita. Naisiin kohdistuvaa yritys- ja rahoitusneuvontaa tulisi lisätä esimerkiksi COSME-ohjelmassa. Ohjelman tavoitteena on parantaa pk-yritysten rahoituksen saantia ja pääsyä markkinoille sekä edistää yrittäjyyttä.

Jos yhtenä aamuna kaikki naiset heräisivät miesten paikoilla ja miehet naisten paikoilla, ehkä jo yhden päivän aikana huomaisimme sukupuolittuneen yhteiskunnan ja sen, ettei tasa-arvo ole vielä toteutunut. Kyse ei ole osaamisen tai pätevyyden puutteesta, vaan hiljaisista piiloasenteista, joita emme tule huomanneeksi. Tämä koskee myös yrittäjyyttä.

Sirpa Pietikäinen
europarlamentaarikko


Blogissa: