Tasa-arvo hallitusohjelmaan vahvasti

Suomen Yrittäjänaiset ovat ilahtuneita ennätyksellisetä naisten määrästä eduskuntaan, se on vahva viesti äänestäjiltä ja tämän tulee näkyä tulevalla hallituskaudella. Hallitusohjelmaan on välttämätöntä tulla kirjattavaksi etenkin perhevapaakustannusten jako, yrittäjän sosiaaliturvan ja eläkejärjestelmän uusiminen sekä työnantajan vastuiden pienentäminen. Suomen Yrittäjänaiset peräänkuuluttaa hallitusohjelmaan kirjattavaksi lainsäädännön muutoksia työelämän tasa-arvon edistämiseksi.    

Eduskuntavaalien tuloksen perusteella arvioimme näköpiirissä olevan merkittäviä parannuksia naisten työelämän tasa-arvoon.  Eduskuntavaaleissa on äänestetty uudistumisen puolesta monella tavalla.  Uuteen eduskuntaan on valittu 92 naista, uusia edustajia on 83 henkilöä ja ikäjakauma painottuu 40 vuotiaisiin, uusien edustajien keski-iän ollessa 46 vuotta.  Vaikka yrittäjätaustaisia edustajia valittiin entistä vähemmän, niin Yrittäjänaiset ovat tyytyväisiä naisten ja nuorten voittoon eduskuntavaaleissa, iloitsee puheenjohtaja Tiina Koski.

Tulevaan hallitusohjelmaan on vahvasti kirjattava tasa-arvon huomioiminen kaikessa päätöksenteossa, tasa-arvovaikutukset tulee arvioida kattavasti jo lainvalmisteluvaiheessa.

Perhevapaauudistuksen vaikutukset ovat merkittäviä naisten työllisyyden kannalta, onnistuessaan uudistus voi lisätä työllisyyttä, työelämän tasa-arvoa sekä naisvaltaisten alojen kasvua.  Vanhempainvapaakustannusten jako tulee toteuttaa oikeudenmukaisella tavalla siten, että päävastuu kustannuksista on yhteiskunnalla.  Yrittäjän lapsien sairastaessa tulee kustannusten ja käytäntöjen olla yhdenvertainen palkansaajan sairaan lapsen hoidon kanssa.

Yrittäjän samasta tulosta maksama sosiaaliturva on palkansaajan sosiaaliturvaa heikompi.  Yrittäjänaisen eläkevakuutusmaksuilla saamat edut ovat pienet. Yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaa tulee hioa siten, ettei viranomaistulkinnoille jää sijaa.

Eläketurvakeskuksen mukaan Suomessa on lähes 69 000 YEL – eläkettä maksavaa naista, vahvistetun YEL – työtulon keskiarvon ollessa 20 614 euroa naisten osalta.  Lähes kolmanneksen osalta YEL-työtulo oli alle 10 000 euron (28%, 19 832).  Miesten vahvistetun YEL – työtulon keskiarvo on 23 608 euroa ja kaikkien YEL-vakuutusten keskiarvo 22 600 euroa (Eläketurvakeskus laskuri, v 2017).  YEL järjestelmää tulee joustavoittaa.  YEL-tasolla on suuri vaikutus yrittäjänaisen sosiaaliturvan jäämiseksi keskitasoa alhaisemmaksi Koski jatkaa.

Suomessa on tapahtunut viime vuosina valtava rakennemuutos ja tänään pääosa yrittäjistä on yksinyrittäjiä ja pienyrittäjiä.  Myös yrittäjän ja palkkatyön välillä sukkuloivan työttömyysturvaa tulee parantaa, esittää puheenjohtaja Tiina Koski.

 

Lisätiedot:
Tiina Koski, puheenjohtaja, puh 050 375 9234

Johanna Ratia, toimitusjohtaja, puh. 050 410 1739