Toiveikkuutta ilmassa

Pahimmat pelot ovat hälvenneet, kun mittavat rajoitustoimet ovat saaneet tartuntaluvut laskuun. Hitaasti, mutta varmasti, maailma avautuu jälleen. Ihmiset liikkuvat ja asioivat vapaammin. Monet odottavat, että jo loppukesällä talous pyörisi normaalisti.
Kouluja avataan ja toiveikkaasti katselemme jo kohti ravintoloita ja kahviloita. 

Joko normaali arki on nurkan takana?

Talous tulee kuitenkin pyörimään hitaasti niin kauan, kun pelot rajoittavat elämäämme. Niin kauan, kun testaus ei ole laajamittaista, eikä sairastuneiden seuranta kattavaa. Niin kauan, kun rokotetta ja lääkettä ei ole keksitty. Ehkä aika kauan. 

Miten talous selviytyy tästä? Maailmantalous, Suomen talous, yritysten talous ja yksilön oma talous? 

Ainakin velkaantuminen tulee olemaan ongelma. Onneksi matala korkotaso näyttää jatkuvan pitkään. Talouden tutkijat epäilevät, että osakkeiden kurssinousu jää lyhytaikaiseksi ja taantuma voi kestää vuosia. Yritystaloudessa on nyt nousseita kustannuksia, mutta niitä ei voi siirtää kuluttajahintoihin, koska kysyntä on yhä varovaista. Monen omassa taloudessa on haasteita lomautusten vuoksi, säästöjä on käytetty ja kenties velkaa tullut lisää. Tämä vähentää kulutusta. 

Mitä yrittäjä voi tehdä?

Murehtimalla ja pelkäämällä emme menesty, emmekä ehkä edes selviydy. Tosiasioiden tarkastelu, mahdollisuuksien kartoittaminen ja sitkeä eteneminen, ovat varmempia keinoja. 

Kuluttajat haluavat paljolti samoja asioita, joita he haluavat muutenkin. Se tuo yritykselle mahdollisuuden selviytyä. Yrittäjän viesti kannattaa kohdistaa ja selkeyttää. Asiakkaiden toiveita kannattaa kuunnella tarkasti ja toteuttaa ennakkoluulottomasti. Jokainen meistä tarvitsee tukea ja rohkaisua. 

Taistelu koronaa vastaan ei ole ohi. Saamme odottaa vielä, että tilanne palaa normaaliksi. Se on pitkä tie. Sitkeästi ja rohkeasti eteenpäin. Yhdessä olemme enemmän ja vahvempia. 

Kristiina Engström
varapuheenjohtaja


Blogissa: