Vahvuutemme on laadussa

Vuoden 2022 valtakunnallinen yrittäjänainen Anu Areva käy aurinkoenergialla.
Salolainen Areva pyörittää veljensä kanssa voimakkaasti kasvavaa konsernia,
joka on kansainväliselläkin mittapuulla ainutlaatuinen.

Teksti Annamari Typpö Kuvat Maria Grönroos

Anu Areva on kasvanut aurinkoenergia-alalle.

Arevan isä Lasse Areva kiinnostui aurinkoenergiasta jo 1970-luvun lopulla ja alkoi myydä ja asentaa amerikkalaisvalmisteisia aurinkopaneeleja.

”Isällä oli oma pellepelottomien yhteisö, joka puuhasi vahvasti aurinkopaneelien parissa. Meille tuli mökille ensimmäinen aurinkopaneeli jo vuonna 1978. Aurinkoenergia oli osa minun ja veljeni elämää alusta asti.”

Kun isä sitten vuonna 1993 sairastui, Areva tarttui perheyrityksen ohjaksiin yhdessä Esa-veljensä kanssa. Yrittäjäsukuun syntyneille valinta oli selvä, vaikka siihen asti suunnitelmissa olikin ollut jotain ihan muuta.

Arevan sisarukset perustivat Lasse-isänsä kommandiittiyhtiön seuraajaksi tuolloin Areva Service -nimeä kantaneen osakeyhtiön ja ryhtyivät kehittämään yrityksestä askel askeleelta aurinkosähköjärjestelmien kansainvälistä tienraivaajaa, vaikka yritys toimikin sukupolvenvaihdoksen aikaan vielä pääosin kodinkone- ja matkailuajoneuvohuollon alalla.

”Kiinnostuksemme uusiutuvaan energiaan kasvoi vuosien varrella, ja aloimme pikkuhiljaa luopua muista liiketoiminnoista. Vanhempamme olivat onneksi erittäin kannustavia ja suhtautuivat positiivisesti suunnitelmiimme ja ideoihimme”, Areva kertoo.

Aurinkoenergialiiketoiminta eriytettiin Areva Servicestä vuonna 2013, ja uusi yritys sai nimekseen Areva Solar (nykyinen Salo Solar). Toistensa lisäksi Arevan sisarukset luottavat sparraajiin. Areva Solaria ja aurinkopaneelitoimintaa kehittämään tuli jo alkuvaiheissa mukaan salolainen yrittäjä Lasse Jokinen.

Nykyisin Arevat pyörittävät yhdessä Jokisen kanssa vuonna 2016 perustettua Solar Finland -konsernia, joka tarjoaa ainoana maailmassa saman katon alta kaikki aurinkosähköjärjestelmien elinkaaren palvelut kierrätystä lukuun ottamatta – ja senkin varalta on jo suunnitelmia olemassa.

”Toista samanlaista yritystä ei löydy kansainvälisestikään. Yleensä yritykset ovat suuntautuneet vain johonkin osaan alasta, mutta me hoidamme koko elinkaaren.”

Anu Arevan johtama Salo Solar on erikoistunut aurinkosähköjärjestelmien suunnitteluun, myyntiin ja asennukseen avaimet käteen -periaatteella. Konserniin niin ikään kuuluva Salo Tech vastaa aurinkopaneelien valmistuksesta ja myynnistä, Salo Automation suunnittelee ja valmistaa automatisoituja aurinkopaneeleiden tuotantolinjoja, ja Salo Energy rakentaa aurinkopuistoja sekä sijoittaa suomalaiseen aurinkosähköön.

Solar Finland on toiminut jo vuosia globaaleilla markkinoilla ja vienyt aurinkopaneeleita muun muassa Viroon ja Aasiaan. Tänä vuonna kansainvälinen toiminta laajeni, kun yritys perusti Thaimaahan aurinkopaneeleita valmistavan tuotantolaitoksen. Tuotantolaitoksen rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa Salo Tech Thailand Ltd. Sen omistajia ovat Solar Finlandin lisäksi suomalainen Finnfund sekä Thaimaan valtion energiayhtiö PEA Encom International.

”Aurinkopaneelien kysyntä on globaalisti tosi isoa, ja koko aurinkoenergia-ala kasvaa kovasti. Haluamme olla mukana siinä kasvussa. Meidän vahvuutemme on laadussa. Kilpailemme laatukriteerit edellä maailmassa, jossa melkein aina halvin hinta voittaa”, Areva sanoo.

Jos kaikki etenee suunnitellusti, Solar Finlandilla on tulevaisuudessa aurinkopaneelitehtaita kotimaan lisäksi muuallakin kuin Thaimaassa. Myös Suomessa tuotantoa on määrä kasvattaa, kiitos positiivisen kysynnän. Yhtenä valttikorttina Areva pitää tuotannon vastuullisuutta.

”Maailma on muuttunut viimeisten vuosien aikana. Koronapandemian ja Ukrainan sodan vuoksi omavaraisuus ja luotettavuus ovat tulleet tärkeiksi. Myös vastuullisuusasioiden pitää olla kunnossa. Me teemme kauppaa paitsi itse tuotteella myös sillä, että kaikkia siihen liittyviä säädöksiä noudatetaan tarkasti.”

Vastuullisuuteen liittyvät arvot näkyvät Arevan yrityksessä säädösten noudattamisen lisäksi myös normaaliarjessa. Yritys seuraa tarkasti energiankulutusta, panostaa laajasti kierrätykseen ja tekee yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kanssa.

”Meillä on myös yhteistyötä, jonka kautta autamme pitkäaikaistyöttömiä ja syrjäytyneitä palaamaan takaisin työelämään antamalla heille mahdollisuuden työkokeiluun yrityksessämme”, Areva kertoo.

Anu Areva on ollut Suomen Yrittäjänaisten jäsen yrittäjyytensä alkumetreiltä asti. Vuonna 2013 hänet valittiin paikallisyhdistyksensä Salon Yrittäjänaisten vuoden yrittäjänaiseksi. Yhdistys on ollut hänelle tärkeä vertaistuen lähde.

”Olen oppinut, että onpa yritys minkä kokoinen tahansa, meillä on ihan samat ongelmat. Mittasuhteissa voi olla eroa, mutta perusperiaatteet ovat samoja. Eikä toimialakaan vaikuta. Olen hirveän tyytyväinen, että minulla on paljon ystäviä, joiden kanssa voin jutella työasioista.”

Areva sanoo yrittäjyyttä elämäntavakseen. ”Valitettavasti en ole koskaan ollut pullantuoksuinen kotiäiti. Yrittäjyydessä parasta on se, että se antaa vapauksia. Jos on palava halu tehdä jotakin, mikään ei estä. Ja vaikka tekee yleensä pitkää päivää, joskus voi myös relata, kun on hyvä henkilöstö, johon voi luottaa.”

Hyviä hetkiä ovat Arevan mielestä ne, kun näkee yrityksen kasvavan ja pärjäävän ja väistämättä eteen tulevat ongelmat saadaan ratkaistua. Haastavina aikoina asiat pyörivät päässä yölläkin. Silloin tulee joskus jopa mietittyä, miksi ihmeessä on yrittäjäksi ikinä edes lähtenyt.

”Minussa on se hyvä puoli, että olen aika ulospäin suuntautunut. Osaan kysyä ja puhua asioista. Meillä on Suomessa paljon naisyrittäjiä, jotka koettavat ihan liikaa selvitä asioista yksin. Minun neuvoni on, että asioista kannattaa aina puhua, yleensä jokin selkeä ratkaisu löytyy kyllä.”

Tärkein opetus yrittäjävuosilta taas on se, ettei itsensä ja osaamisensa kehittämistä voi koskaan jättää. Yrittäjän on aina pysyttävä ajan hermolla. ”Jos on haaveita tai tavoitteita, niiden eteen on oikeasti tehtävä töitä.”

Entä missä aurinkoenergiayrittäjä lataa omat akkunsa? No golfkentällä tietysti. ”Siellä on pakko keskittyä peliin, joten työasioita ei voi ajatella yhtään. Se tekee hyvää.”

Anu Areva
Syntynyt vuonna 1970.
Yritys Salo Solar Oy on perustettu vuonna 2013.
Liikevaihto vuonna 2020 oli 3 051 891 euroa.

Vinkki muille yrittäjänaisille:  Olkaa ylpeitä itsestänne ja työstänne. Opiskelkaa ja antakaa aikaa ystäville, joiden kanssa voitte jakaa niin ilot kuin surutkin.

Lue koko lehti tästä


Artikkeleita: