YEL – minimi vai jotain muuta

susan-ijlJuhani Kähärän juttu Uudessa Suomessa 22.6.2015 on kirvoittanut värikästä keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Kähärän perustelut, miksi YEL:ä ei kannata maksaa, lain vaatimaa minimiä enempää, on mustavalkoisesti katsottuna ihan oikein. Varmasti sijoittamalla rahat tuottavaan kohteeseen, siitä nettoaa enemmän kuin maksamalla YEL:ä. Tämä tietysti edellyttää sitä, että osaa sijoittaa tuottavasti ja seuraa aktiivisesti sijoitustaan sekä tekee tarvittavia muutoksia. Tähän ei todennäköisesti suurimmalla osalla meistä yrittäjistä ole aikaa, mielenkiintoa tai osaamista.

Kuten maailma yleensäkään, tämäkään asia ei ole näin yksinkertainen. Jos kaikki menee hyvin, niin Kähärän esittämä malli toiminee. Se edellyttää kuitenkin, ettei yrittäjä sairastu, eikä hän joudu lopettamaan yritystoimintaansa. Lisäksi se edellyttää, että yrittäjä haluaa ja osaa sijoittaa.

YEL vaikuttaa paljon muuhunkin kuin eläkkeeseen. Jos yrittäjä sairastuu ja saa Kelalta sairauspäivärahaa, se lasketaan YEL:n mukaan. Jos yrittäjä lopettaa omasta tahdostaan tai pakon edessä yritystoimintansa ja on fiksusti kuulunut työttömyysvakuutuskassaan, lasketaan työttömyyspäiväraha YEL:n mukaan. Ja sitten ne kuuluisat vauvat eli myös vanhempainvapaapäivärahan pohjana on YEL.

Tässä pitää vielä mainita, että minimi YEL-maksu ei vielä oikeuta Kelan- tai työttömyyspäivärahaan, vaan niihin vaaditaan korkeampi maksu. Nämä rajat kannattaa tarkastaa esimerkiksi Varman sivuilta.

Eläkejärjestelmä on kuitenkin ainoa järjestelmä tällä hetkellä, joka antaa tulon kuukausittain eläkkeellejäämisestä kuolemaan saakka. YEL:in avulla yrittäjillä on mahdollisuus vastaavanlaiseen eläketurvaan kuin palkansaajilla.

Susan Äijälä
Suomen Yrittäjänaisten hallituksen jäsen
Tampereen Seudun Yrittäjänaisten hallituksen puheejohtaja
Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassan hallituksen varapuheenjohtaja
Toimii tsupparista toimitusjohtajaan yrityksessä S&M Decor Oy / Iloinen Keittiö


Blogissa: