Yhteiskuntasopimusneuvottelut tarjoavat kitkerää soppaa

Seija Estlander, kuva: Niina Stolt

Yhteiskuntasopimusneuvottelut starttaavat kohta. Rinkiin kutsuttuja ovat vanhat tutut tupokaartilaiset.

Mutkat suoriksi sanottuna hallitus hakee sopimuksella kilpailukykyloikkaa, joka tähtää yksikkötyökustannusten nipistämiseen vähintään viidellä prosentilla. Ratkaisuvaihtoehtojen kehittelyn hallitus jättää neuvottelijoille.

Neuvotteluprosessista sukeutunee pitkä, ja keväällä 2017, jos kättä päälle paiskataan, hallitus jättää isot veronkorotukset tekemättä ja tukee sopimuksen linjauksia keventämällä tuloverotusta.

Suomen Yrittäjät ei kuulu nyt neuvottelijoiden joukkoon, vaikka liiton kanssa keväällä vielä keskusteltiin. Suomen Yrittäjänaisilla on puolestaan pitkä ja rankka kokemus siitä, millaista pihlajanmarjakeittoa naisvaltaisten alojen yrittäjille tupo-pöydistä heltiää.

Kitkerää, hyvin kitkerää tuo tarjonta on yleensä ollut. Ja kaikki merkit viittaavat uutismyllyä seuratessa siihen, että ikiaikaisilla savupiipputeollisuuden resepteillä miehemme taas hääräävät.

Näin siitäkin huolimatta, että Suomen talouden rakenteissa on tapahtunut viime vuosina valtavia mullistuksia. Näistä keskeisimpiä on eritoten se, että Suomen suurteollisuus on siirtynyt pitkälti maailmalle ja tänään yli 60 prosenttia työntekijöistä tienaa jokapäiväisen leipänsä pk-yritysten palveluksessa. Ja noteeraamisen arvoinen pointti on myös se, että yksinyrittäjien määrä on kasvanut 10 vuoden aikana 40 000:lla, ja nyt yksinyrittäjiä on peräti 170 000.

Lisäksi Suomen väestön rakenne on hieroutumassa niin eläkepainotteiseksi, että kohta nuoremme pyörittävät keskenään tätä maata. Päälle päätteeksi monet talousviisaat sanovat Suomen pärjäämisen perustuvan jatkossa osaamiseen.

Ja juuri siksi ei voi kuin huuli pyöreänä ihmetellä, kuinka näkymättömiä suomalaiset naiset yhä ovat politiikan ja talouden johtopaikoilla. Näin siitäkin huolimatta, että meillä naiset saavat kyllä kouluttautua julkisin varoin siinä missä miehetkin, ja kaiken kukkuraksi naiset sijoittuvat OECDn koulutustilaston kärkikaartiin.

Huh-huh, sanon minä. Ja huh-huh sanon vielä uudestaan ja ihmettelen, miten Suomella on varaa tällaiseen menoon.

Seija Estlander
Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja


Blogissa: