Yrittäjän sairausajan karenssi rajattava yhteen päivään

Yrittäjän sosiaaliturvan ei pidä kuulua yrittämisen riskeihin. Tästä syystä yrittäjän sairausajan omavastuuaika pitää rajata yhteen päivään.

Nyt yrittäjän sairausajan omavastuuaika on sairastumispäivä ja kolme arkipäivää. Muita pienyrittäjän sosiaaliturvaa liippaavia ongelmia ovat yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvan parantaminen ja toiminimiyrittäjän oman sairaan lapsen hoitokulujen korvaaminen.

Suomessa on nyt jo noin 180 000 yksinyrittäjää. Noin 94 prosenttia kaikista yrittäjistä on mikroyrittäjiä eli yksinyrittäjiä tahi alle 10 henkeä työllistäviä yrittäjiä. Naisten joukossa yksinyrittäjien määrä on vieläkin suurempi kuin miesten vetämissä firmoissa.

Minä huudan myös hurraata viime vuoden lopulla valmistuneelle selvitykselle, joka koskee uutta yhdistelmävakuutusta.  Vakuutuksen ideana on parantaa palkkatyön ja yrittämisen välillä sukkuloivien ihmisen työttömyysturvaa. Mielestäni on tärkeätä, että ongelman ratkaisuun pistettään lisää paukkuja, jotta ihmiset uskaltavat ryhtyä yrittäjiksi. Reinon ja lasten turvallisuutta ei näet pidä riskeerata silloin, kun perheen äiti ryhtyy pyörittämään omaa firmaa. Kyllä jämpti on näin.

Seija Estlander
Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja


Blogissa: