Yrittäjänä huippu-urheilussa

kerttu-helynenVuokatti, Olos, Val Senales, Lillehammer, Livingo, Davos ja matka jatkuu.

Hotellihuoneeni oveen koputettiin, ja oven takana seisoi Musti. Hänellä oli kädessään kultaharkko, joka on tehty suomalaisen hiihtourheilun huippuhetken muistoksi. Harkossa on poikien, Mustin ja Iivon, figuurit ja lajin tunnukset. Musti ojensi harkon minulle ja sanoi: ”Tässä on pieni joulumuistaminen ja kultaharkko, kiitokseksi olympiavoiton eteen tehdystä työstä”.

Istun harkko kädessäni vedet vuolaasti silmistäni virraten ja mietin, kuinka monta tuntia olemme yhdessä viettäneet? Musti on pötköttänyt hierontapöydälläni – milloin missäkin kiemurassa – meidän jutellessamme ihan kaikesta maan ja taivaan välillä. Minä olen kiertänyt hierontapöytää ympäri käteni kiinni Mustissa hoitaen hänen kroppaansa.

Ensimmäistä kertoja Mustin käydessä hoidossa lihasten tilanne ei ollut paras mahdollinen, vaan jopa huono. Lihakset olivat syvältä niin juntturassa, että hoitokertoja tuli aluksi peräkkäisinä päivinä kolme, ja senkin jälkeen vielä tsekkailtiin eniten jumissa olleet paikat. Voin vannoa, että siinä pöydällä ei aluksi ollut helppo olla. Mutta urheilija on tottunut sietämään kipua ja tuskaa, joten Musti sanoi: ”Anna mennä vaan, tärkeintä on saadaan kroppa toimimaan”.

Olympiakullan saavuttaminen on pitkän ja monivaiheisen työn tulos. Oman ammattini näkökulmasta urheilija on hierontapöydälleni tullessaan ihminen, joka on tehnyt kroppansa kanssa paljon töitä: kehittänyt lihaksistoaan, jänteitään ja hermo-lihasjärjestelmäänsä monenlaisilla harjoitteluilla säännöllisesti toistaen samaa tuhansia tunteja.

Hoitaminen on yhteistyötä, jossa urheilija tuntee oman kroppansa tilan, ja minä autan kehoa hoitamaan itse itseään. Hoitaessa kädet ovat hoitajan tärkein työkalu, jota ei voita mitkään laitteet. Sormissa ovat tarvittavat tuntoaistit, joilla tunnetaan, missä kunnossa missäkin kohtaa lihaksiston, jänteiden ja hermojen tila on.

Aina ei tehdä kokovartalohierontaa, vaan käsittelyä jatketaan sen mukaan, miltä urheilija olonsa tuntee. Hyvin toimiva lihas toimii ilman kipua rennosti ja joustavasti. Sitä kestää kuormittaa ja hapottaa, ja se tuntuu jopa hyvältä. Hyvin harvoin riittää pelkkä rasvanlevitys tai ravistelu, vaan lihaksistoa on käytävä läpi syvältäkin kaivaen. Hieronnassa saa tuntua kipua, sillä jumissa oleva lihas on hyvin harvoin kivuton. Usein kyseessä on usean lihaksen eli lihasryhmien jumitila. On hyvä muistaa, että ihminen on kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jalat ja selkä lähtevät pakaroista, joten keskivartalon käsittely on avain moneen jumiin.

Monet huippu-urheilijaa koskevat ajatukset, asiat ja teot sopivat usealle yrittäjälle. Menestyvän yrittäjän ja huippu-urheilijan elämä on lähes samanlaista sekä varsin yksinkertaista ja askeettista: aamulla aikainen herätys, aamupala, treeni, lounas, lepo, välipala, treeni, päivällinen, kehonhuolto, illallinen, pieni iltalenkki, kehonhuoltoa, iltapala ja yöuni. Paitsi, että yrittäjä ei pidä itsestään niin hyvää huolta kuin urheilija. Häneltä jää usein syöminen väliin päiväunista puhumattakaan, ja iltojen venyessä vapaa-ajasta ja yöunistakin on tingittävä.

Menestyvillä yrittäjillä ja huipulla urheilevilla on päämäärä, suunnitelma ja motivaatio. He uskaltavat unelmoida suuria, ottavat riskejä ja tekevät tavoitteiden eteen rajusti työtä hyvin kurinalaisesti. Menestyksen hetkellä he ovat kansansuosikkeja ja epäonnistuessaan luusereita. Ymmärtäjiä löytyy parhaiten samaa juttua tekevältä ja siltä lähipiiriltä, joka ymmärtää tuloksen teon haasteellisuuden. Oikotietä onneen ei ole.

Tuosta lyhyestä hetkestä muodostui minun työni yksi merkittävimmistä huippuhetkistä. Kun katsoin olympiakisoja kotona television ääressä, hiihdin mukana joka metrin, jonka Iivo ja Musti hiihtivät. Maaliintulon jälkeen itkin ainakin tunnin ilosta, onnesta ja siitä, että Musti onnistui ja hänestä tuli olympiavoittaja eikä vain olympiakävijä.

Minä sain ja saan olla mukana luomassa huippu-urheilijan unelmaa täyttäen oman pienen, mutta merkityksellisen osani saavutuksien teossa yrittäjänä, omia unelmiani toteuttaen.

Kerttu Helynen
Suomen A -hiihtomaajoukkueen lihashuoltaja
Suomen Yrittäjänaisten varapuheenjohtaja
Rovaniemen Yrittäjänaisten puheenjohtaja


Blogissa: