Yrittäjänaisen sosiaaliturvaa parannettava ja eläkejärjestelmä uusittava

Yrittäjän sosiaaliturvan ei pidä kuulua yrittämisen riskeihin. Yrittäjänaisen eläke ja sosiaaliturva jää usein pieneksi.  Yrittäjä tarvitsee turvan sairauden, vanhuuden ja työttömyyden varalle siinä missä palkansaajakin. Suomen Yrittäjänaiset peräänkuuluttaa joustavaa eläkevakuutusmaksujärjestelmää. 

Suomessa on tapahtunut viime vuosina valtava rakennemuutos ja tänään pääosa yrittäjistä on yksinyrittäjiä ja pienyrittäjiä.  Myös yrittäjän ja palkkatyön välillä sukkuloivan työttömyysturvaa tulee parantaa, esittää puheenjohtaja Tiina Koski.

Eläketurvakeskuksen mukaan Suomessa on lähes 69 000 YEL – eläkettä maksavaa naista, vahvistetun YEL – työtulon keskiarvon ollessa 20 614 euroa naisten osalta.  Lähes kolmanneksen osalta YEL-työtulo oli alle 10 000 euron (28%, 19 832).  Miesten vahvistetun YEL – työtulon keskiarvo on 23 608 euroa ja kaikkien YEL-vakuutusten keskiarvo 22 600 euroa (Eläketurvakeskus laskuri, v 2017).  YEL-tasolla on suuri vaikutus yrittäjänaisen sosiaaliturvan jäämiseksi keskitasoa alhaisemmaksi Koski jatkaa.

Merkittävä epäkohta on, että yrittäjän samasta tulosta maksama sosiaaliturva on palkansaajan sosiaaliturvaa heikompi, toteaa toimitusjohtaja Johanna Ratia.   Yrittäjänaisen eläkevakuutusmaksuilla saamat edut ovat pienet.  Eläkejärjestelmän uusiminen on väistämätöntä, jolloin myös YEL järjestelmää tulee joustavoittaa.

  • Sosiaaliturva samasta tulosta samalle tasolle, kuin palkansaajilla
  • Yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturva yksiselitteisemmäksi siten, ettei viranomaistulkinnoille jää sijaa.
  • Yrittäjällekin kustannuskorvaus sairaan lapsen hoitamisesta
  • Toiminimiyrittäjän sairaan lapsen hoitajan palkka yrityksen verotukseen.

Suomen Yrittäjänaiset eduskuntavaaliohjelma.

Lisätiedot:
Tiina Koski, puheenjohtaja, puh 050 375 9234
Johanna Ratia, toimitusjohtaja, puh. 050 410 1739

 


Tiedotteita: