Yrittäjänaiset ajaa EU:n kilpailukyvyn tehostamista

Suomen Yrittäjänaiset näkee Euroopan Unionin ennen muuta rauhan ja hyvinvoinnin liittona. Yhtenäisen ja avoimen perustan luovat etenkin tavaroiden, palvelujen, rahan ja ihmisten vapaa liikkuminen yhteismarkkinoilla.

Yrittäjänaisten linjaukset tulevaisuuden EU:sta keskittyvät naisten tasa-arvon sekä naisten osaamisen ja innovaatioiden nykyistä vahvempaan hyödyntämiseen. Liiton linjausten syntyyn vaikuttivat komission varapuheenjohtajan ja EU-parlamentaarikkojen kanssa käydyt keskustelut Brysselissä valkoisen kirjan ilmestymisaikaan keväällä 2017.

Yrittäjänaiset katsoo naisvaltaisten yritysten ongelmien ja rajoitteiden olevan EU:ssa pitkälti samoja kuin Suomessa. Noin puolet väestöstä on naisia, mutta naiset ovat olleet kodin ulkopuolella olvassa julkisessa elämässä ja vastuullisissa tehtävissä vasta noin sadan vuoden ajan.  Naiset ovat toimineet esimerkiksi politiikassa, kulttuuri- ja taide-elämässä sekä julkisen sektorin työpaikoilla. Yrittäjinä ja johtajina naisten osuus on kasvanut merkittävästi vasta viime vuosikymmeninä.

Yrittäjänaisten kärkitavoitteita ovat:

1. Naisyrittäjyyden vahvistaminen

Naisjohtoiset yritykset menestyvät monien tutkimusten mukaan hyvin. Tätä ei vielä aina tunnisteta, minkä vuoksi naisyrittäjyyden asennekasvatusta tulee vahvistaa.  On tärkeätä, että yhä useampi nainen rohkaistuu yrittäjäksi ja yhä useammat naisten yritykset uudistuvat, kasvavat, kansainvälistyvät ja työllistävät. Kun EU nivoo naiset mukaan unionin rakentamiseen, EU vahvistaa kilpailukykyään, luo toimeliaisuutta ja torjuu massatyöttömyyttä. Vahva taloudellinen pohja estää osaltaan myös polarisoitumista ja populismin nousua.

Naisten yrittämisen, työnteon ja opiskelun edellytyksenä ovat perhe-elämän sekä kodin ulkopuolisen toiminnan yhteensovittaminen. Hyvin toimiva äitiys- ja lastenneuvolajärjestelmä sekä korkeatasoinen päivähoito ovat naisten kodin ulkopuolella tapahtuvan työskentelyn kulmakiviä.  Näillä on myös vahva yhteys EU:n kilpailukyvyn tehostamiseen. Suomi voisi toimia näissä avainratkaisuissaan jopa unionin mallimaana.

2. Naisten koulutusta, opiskelua ja tutkimustyötä tulee edistää

On tärkeätä, että jo koulutuksessa puretaan naisten ja miesten alojen segregaatiota. Eriytymisen purkaminen edistää siten myös sukupuolten välistä taloudellista tasa-arvoa.

Euroopan unionin kilpailukyvyn tehostaminen edellyttää sitä, että naiset opiskelevat ammattikouluissa, yliopistoissa ja korkeakouluissa myös niin sanotuilla miesvaltaisilla aloilla. Naisten tutkimustyötä ja innovaatioita tulee hyödyntää aiempaa enemmän, sillä naisnäkökulma voi heijastua myönteisesti koko yhteisön hyvinvointiin.

3. Yrittämisen esteet alas ja sosiaaliturva kuntoon

Naisten yrittämisen ja kilpailukyvyn esteitä tulee purkaa yhtenevästi etenkin veropolitiikalla ja turhaa sääntelyä karsimalla. Tämä kehittämistarve vaihtelee paljon EU:n sisällä. Esimerkiksi Suomessa arvonlisäveron alarajan nostaminen EU-maiden keskitasolle sekä sen päälle tulevan huojennusalueen porrastaminen, edistäisi merkittävästi käsityövaltaisten yksinyrittäjien toimintaedellytyksiä.

Turva äitiyden, sairauden, työttömyyden ja vanhuuden varalle kuuluu myös naisyrittäjille. Oikeudenmukainen sosiaaliturva parantaa EU:n kilpailukykyä, taloudellista menestystä ja yhteiskunnallista vakautta.

Lisätiedot:

Seija Estlander, Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja, [email protected], 050 302 8460

Tiina Koski, Suomen Yrittäjänaisten varapuheenjohtaja, [email protected], 050 375 9234

Marja-Leena Magga, Suomen Yrittäjänaisten varapuheenjohtaja, [email protected], 040 730 8636

Natalia Härkin, Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtaja, [email protected], 050 410 1739


Tiedotteita:

Yksi kommentti artikkeliin ”Yrittäjänaiset ajaa EU:n kilpailukyvyn tehostamista”

Kommentointi on suljettu.