Yrittäjänaisten hallitus treffasi meppejä

Suomen Yrittäjänaisten hallitus ja toimitusjohtaja pistäytyivät äsken Brysselissä tapaamassa meppejä. Näin siksi, että me naiset tarvitsemme EU:n liikepaikoilla ystäviä, joilla on vaikutusvaltaa.

Reissun nuotitukseen kuului komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen sekä europarlamentaarikkojen tapaamisia. Brysselissä yhyttämiämme meppejä olivat Anneli Jäätteenmäki, Sirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen ja kaiken kukkuraksi törmäsimme parlamentin porteilla myös europarlamentaarikko Hannu Takkulaan.

Osallistuimme nyt ensimmäistä kertaa myös Sirpa Pietikäisen emännöimään WEP-seminaariin (Women Entrepreneurs Platform). Tilaisuudessa ruodittiin naisten bisneksenteon haasteita. Näitä ovat ennen muuta työelämän eriytyminen naisten ja miesten aloihin, digitalisaation hanskaaminen ja naisyrittäjien alhainen määrä EU:n sisämarkkinoilta.

Keskustelimme meppien kanssa naisten yrittämistä hiertävistä kysymyksistä. Näissä keskusteluissa pöydälle nousivat perheen ja työn yhteensovittaminen, naisten rohkaistuminen oman bisnestoiminnan kasvattamiseen sekä rahoituksen saanti. Kussakin maassa tämä kattaus maustetaan tietysti omin kansallisin maustein.

Meitä suomalaisia kehotettiin hakemaan rohkeasti ESIR-rahoitusta, mutta sitä varten yksittäisten toimijoiden kannattaa turvautua ulkopuoliseen neuvontaan, jottei byrokratian rumba sammuta luovuuden kipinää. EU:n nyt tapetilla olevia isoja asioita ovat etenkin kiertotalous, ympäristölainsäädäntö, vireillä olevat kauppapolitiiset neuvottelut ja ilmassa leijailevat protektionismin enteet.

Katainen puhui kanssamme juuri ilmestyneestä ”Valkoisen kirjasta”, joka käsittelee EU:n tulevaisuutta. Hän totesi Brexitin jälkeen syntyvän ”Uusi EU 27”, josta Britannia puuttuu. Hän painotti uuden EU:n vaativan laajaa sitoutumista.

Niinpä hän esitti, että me Yrittäjänaiset pohtisimme myös integraatiota ja sitä, millaisena haluamme nähdä EU:n 5–10 vuoden kuluttua ja millaisessa EU:ssa haluamme yrittää. Hallituksemme jäsenten ajatusten kohinaa en kuullut, mutta heti kun olimme keskenämme, tuumasimme yksintein, että sellaiset linjaukset täältä kyllä pesee.

Seija Estlander

Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja


Blogissa: