Yritys on minä itse

Marjo Saarinen ratkaisee sisustussuunnittelijana asiakkaiden ongelmia.
Luovuus pääsee valloilleen erikoismaalausprojekteissa. Palkinto tuo lisäpotkua ja luottoa omaan tekemiseen”, iloitsee rovaniemeläisyrittäjä Marjo Saarinen.

Teksti Annamari Typpö Kuvat Sonja Lahtinen

Taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta valmistunut Saarinen pokkasi tänä vuonna nuorelle yrittäjänaiselle myönnettävän Kultainen Oras -kannustuspalkinnon. Saarisen yritys Design Saarinen tarjoaa monipuolisia sisustussuunnittelu- ja erikoismaalauspalveluja yksityis- ja yritysasiakkaille Rovaniemellä ja koko Lapin alueella.

Saarinen perusti yrityksensä vuonna 2016. Hän oli työskennellyt kuutisen vuotta opintojensa ohessa pintamateriaalialan erikoisliikkeessä ja saanut sieltä vahvan teknisen osaamisen ja materiaalituntemuksen. Yrittäjäksi hänet ajoi halu toteuttaa ammattia itsenäisesti sekä luoda työpaikka, joka tukee oppimista ja oman osaamisen kehittämistä.

”Yritykseni palveluidea on rakennettu henkilökohtaisen osaamiseni pohjalle. Yritys on minä itse”, Saarinen sanoo.

Saarinen suunnittelee niin laajoja julkitilakohteita kuin pieniä kokonaisuuksiakin. Häneltä saa apua esimerkiksi pintamateriaalien ja tekstiilien valintaan, yksittäisten huoneiden sisustukseen ja huonekalujen hankintaan ja sijoitteluun.

Julkitilakohteiden projekteissa saa Saarisen mukaan käyttää reippaasti mielikuvitusta ja hyödyntää teknistä osaamista. Myös yksityisasiakkaiden kohteissa projektinhallinta on iso osa sisustussuunnittelijan työtä.

”Antoisin juttu on kuitenkin aina se, että asiakas on tyytyväinen lopputulokseen ja siihen päästään mahdollisimman vaivattomasti.”

Saarisen erityisosaamista ovat erikoismaalaukset, kuten seinäpinnoille tehtävät logomaalaukset, erikoispinnat ja esittävät teokset – mitä ikinä asiakas sitten toivookin.

”Olen hyvin asiakaslähtöinen, mikä on tässä työssä tärkeää. On osattava ottaa huomioon asiakkaan toiveet ja mieltymykset, tunnettavat eri tyylisuunnat ja otettava huomioon kohteen rakennusaikakausi. Myös projektinhallinta ja yhteistyö alan muiden toimijoiden sekä kohteen toisten urakoitsijoiden kanssa on minulla hyvin hanskassa.”

Yhtenä erottautumistekijänään Saarinen pitää visuaalista hahmotuskykyä ja tilan ymmärrystä.

”Näen tavallaan sen tilan valmiina heti, kun astun sisään. Olen myös velho värien ja kuosien käytössä ja yhdistelyssä.”

Yrittäjyys on Saarisen mielestä sekä pelottavaa että palkitsevaa. Hän sanoo kasvaneensa ihmisenä ja oppineensa elämään epävarmuuden kanssa yrittäjävuosinaan.

”Yrittäjyys on elämäntapavalinta erityisesti luovalla alalla. Se vaatii määrätietoisuutta, sinnikkyyttä ja intohimoa. Unelmatyö ei synny itsestään.”

Haasteita on tuottanut esimerkiksi hinnoittelu.

”Hyvästä mentoroinnista, tarkoista laskelmista ja liiketoimintasuunnitelmasta huolimatta hinnoittelin ensin työni liian varovasti. Nyt kun olen saanut hinnat kohdilleen, olen huomannut, että eivät ne asiakkaat ole mihinkään hävinneet.”

Lähitulevaisuudessa Saarinen aikoo laajentaa palveluvalikoimaansa tuotemyyntiin. Tarkoitus on hyödyntää luovuutta ja taiteellista osaamista ja tuotteistaa maalauksia myyntiartikkeleiksi: julisteiksi, korteiksi, tarjottimiksi, tekstiileiksi.

Sitäkin tärkeämpi tavoite liittyy omaan jaksamiseen ja sen tukemiseen. Tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä on vielä löytymättä.

”Yrittäjyys vie ison osan ajasta ja ajatuksista. Pitää tehdä tosi paljon päänsisäistä työtä, että hahmottaa rajat työminän ja arkiminän välillä.”

”Yrittäjyys vaatii määrätietoisuutta, sinnikkyyttä ja intohimoa.”

Marjo Saarinen
Syntynyt vuonna 1983.
Yritys Design Saarinen on perustettu vuonna 2016.
Koulutukseltaan Saarinen on taiteen maisteri Lapin yliopistosta.


Artikkeleita: