Forssalainen Minna Penttilä on vuoden 2011 valtakunnallinen yrittäjänainen

Minna-Penttil-2

Valinnastaan onnellisesti yllättynyt Minna Penttilä on menestynyt fysioterapiayrittäjä, jolla on tulevaisuuden haasteista ja mahdollisuuksista selvät näkemykset.

Kuntien on opittava hyödyntämään ennaltaehkäiseviä palveluja

-Jos haluamme selvitä vanhenevan väestön ja toisaalta entistä pidemmän työuran yhteensovittamisesta, kuntien ja yritysten on opittava hyödyntämään ongelmia ennaltaehkäiseviä ja työkykyä ylläpitäviä palveluja paljon nykyistä tehokkaammin.

Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskus Oy:n toimitusjohtaja harmittelee sitä, että vielä kuntayhteistyö ei toimi. Ennaltaehkäiseviä palveluja on jo nyt tarjolla, mutta niitä ei osata käyttää.

-Palvelun tarjoajan näkökulmasta hankintalaki on ihan moro eli tökkää pahasti. Pienet yrittäjät väsyvät raskaiden tarjousten tekemiseen ja silti kuntakanavat eivät avaudu. Kun hankkeet kilpailutetaan usein liian isoissa kokonaisuuksissa, eikä lähiyrittäjyyttä palkita, ovat monet pienet yrittäjät automaattisesti ulkona kuntayhteistyöstä. Ja silti monessa kunnassa pienet yrittäjät tuottavat hyviä, jopa kaukaisia hankintoja parempia palveluita. Käytännössä tulisi ottaa huomioon kokonaistaloudellisuus. Kylän omat yritykset, pienetkin, tuottavat lähihyvinvointia monella tasolla.

Lama toi yrittäjäksi

Minna Penttilä nauraa, että hän ei oikeastaan koskaan alkanut itse yrittäjäksi, vaan hänet valittiin uralle.

-90-luvun alussa työt olivat tiukassa, ja paikalliseen Vesihelmeen haettiin yrittäjää. Eräs asiakas kertoi sitten lehdestä lukeneensa, että minut oli valittu, hymähtää Penttilä, jolle valinta on merkinnyt todellista ikkunaa forssalaisten ihmisten arkeen ja hyvinvointiin. Nyt yrityksellä on 18 työntekijää ja lisäksi 10 tuntiohjaajaa.

-Kuntoutus- ja liikunta-ala on ollut siitä hyvä, että vaikka paikallisia toimijoita on vajaat kymmenkunta, emme kilpaile toisiamme vastaan, vaan meidän kaikkien pahin kilpailija on sohva. Vaikka ihmisillä on tietoa hyvinvoinnin tueksi entistä enemmän, on silti surullista nähdä, miten moni menettää itsestään huolehtimisen vastuun. Koen, että minun yritykseni tärkein tehtävä on ollut koko ajan tuoda liikunta ja kuntoutus osaksi ihmisten arkipäivän käytäntöjä. Jos olemme onnistuneet luomaan siihen vielä mielihyvää ja nautintoa on missioni enemmän kuin onnistunut, toteaa Penttilä.

Uutta intoa palkinnosta

Minna Penttilä arvostaa valintaansa vuoden yrittäjänaiseksi korkealle.

-Hienointa minusta on se, että naiset ovat minut palkinneet. Haluaisin kaikille sanoa, ettei yrittäjyyttä kannata pelätä, mutta intohimoa se vaatii!

Penttilä tietää, mistä puhuu, sillä 19 yrittäjävuoden jälkeen hänen intohimonsa oli sammua tänä kesänä.

-Tämä vuosi on ollut minulle yrittäjänä pelottavin, sillä puolison kuolema sammutti intohimon myös työhön. Tästä valinnasta lähtien olen kuitenkin ollut täynnä uutta energiaa. Nyt koen, että minulla ja yritykselläni on kuitenkin merkitystä, hän sanoo kyyneleet silmissä. -Huippuammattilaisteni kanssa tiedän onnistuvani jatkossakin olemaan tärkeä osa talousalueen ihmisten terveyttä ja toimintakykyä, hän hymyilee.

Yrittäjänaisten Keskusliitto ja OP-Pohjola-ryhmä valitsivat vuoden valtakunnallisen yrittäjänaisen. Forssan yrittäjänaisten jäsen Minna Penttilä on aiemmin valittu mm. Kunnon kuntalaiseksi, Vuoden forssalaiseksi yrittäjänaiseksi, Vuoden fysioterapiayrittäjäksi ja Vuoden Floraksi.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Minna Penttilä, Kutomon Fysioterapia ja Liikuntakeskus Oy, puh. 0500 878 365, www.vkfysio.fi