”Itseensä pitää luottaa”

Teksti Annamari Typpö

Olit liiton puheenjohtaja 1984–1989 ja mukana valmistelemassa vuoden yrittäjänaisen tunnustuspalkintoa. Mistä idea tuli?

Suomen liike- ja virkanaisten liitto oli valinnut [vuodesta 1955 lähtien] vuoden naisen, ja aloimme ajatella, että meidänkin pitäisi perustaa vastaava palkinto ja nostaa sillä lailla naisyrittäjyyttä esiin. Yhdistykset lähtivät innokkaasti mukaan, ja sponsoriksi saimme Osuuspankkien keskusosakepankin.

Mitä valinta vuoden 1990 yrittäjänaiseksi sinulle itsellesi merkitsi?

Koin sen kiitoksena kovasta työstä ja merkkinä siitä, että me naiset arvostamme ja tuemme toinen toisiamme. Vuoden yrittäjänainen on esikuva, jota kohti toiset voivat pyrkiä.

Mikä on tärkein oppisi yrittäjävuosilta?

Itseensä pitää luottaa ja toisaalta osata pyytää apua ajoissa, kun tuntuu, että oma osaaminen tai omat voimat eivät riitä. Minun alallani tuntuu olevan kunnia-asia, että lomia ei pidetä, mutta kyllähän kalustoakin huolletaan, joten miksi ei sitten pitäisi itsestään huolta. Väsyneestä yrittäjästä ei ole kenellekään iloa. On henkilökunnankin etu, että yrittäjä on voimissaan, hyväntuulinen ja terve.

Mitkä ovat parhaat muistosi järjestötoiminnasta?

Olin liiton puheenjohtaja aikana, jolloin naisyrittäjyys alkoi saada arvostusta yhteiskunnassa. Edelliset sukupolvet olivat keränneet verkostoja ja rahaa toimintaan, ja sitten oli meidän vuoromme takoa, kun rauta oli kuuma. Olin esimerkiksi avaamassa [kauppa- ja teollisuusministeriön naisyrittäjille ja yrittäjiksi aikoville naisille tarkoitettua] Ladies Business School -koulutusohjelmaa.

Toimiminen yhdessä muiden yrittäjänaisten kanssa oli antoisaa ja sain aina sydämellisen vastaanoton ja vankan tuen jäseniltä, kun kiersin ympäri Suomea heitä tapaamassa. Siitä on paljon ihania muistoja.

Ritva Haukkala
Syntynyt vuonna 1943.

Valittiin vuoden yrittäjänaiseksi 1990, jolloin hän oli 35 henkeä työllistäneen perheyrityksen Tilitoimisto Haukkalan hallituksen puheenjohtaja ja pyöritti
alusasuliike Rousettea Seinäjoella.

Toimi Suomen Yrittäjänaisten
puheenjohtajana 1984–1989.