No nyt se on valmis!
Nimittäin kyselytutkimukseni miksi te naiset olette ryhtyneet yrittäjiksi. Vettä on virrannut Saimaan kanavassa ja maailma muuttunut työn edetessä, mutta te naiset olette ja – toivottavasti – pysytte yrittäjinä. Kiitos teille 266 naiselle, jotka käytitte hetken kyselyyni vastaten!
Monet teistä vastasi omista kokemuksistaan ja syistä yksityiskohtaisesti, miten ja miksi olette yrittäjiksi ryhtyneet. Sain runsaasti mielenkiintoisia vastauksia ja kommentteja. Kiitos niistä kaikista! Jos voisin, kiittäisin teitä jokaista henkilökohtaisesti, mutta tiedän teistä vain maakunnan tarkkuudella missä asutte ja yritätte. Tämä viestini olkoon siis kollektiivinen kiitos.
Itse en ole koskaan ollut yrittäjä, mutta isäni yrittäjäksi siirtyminen oli koko perhettämme koskettava tapahtuma, mikä jätti jälkensä minuun teini-iässä. Yritys, missä isä oli ollut palkkatyössä, myytiin ja siinä yhteydessä isä jäi työttömäksi. Koska hänen osaamisellaan ei töitä löytynyt kotipaikkakunnalta tai edes lähialueelta, oli hänen ainoa mahdollisuutensa ryhtyä yrittäjäksi. Miljoonavelat pankista ja meille kaikille rakkaan kesämökin myyminen pesämunaksi yrityksen alkupääomaksi olivat alkukosketukseni yrittäjyyteen. Sisareni toimi myös jonkin aikaa päätoimisena yrittäjänä, mutta nykyään hän on sivutoiminen yrittäjä. Näiden omien perheenjäsenten ankara työnteko ja usko huomiseen ovat olleet itselleni ihailun ja arvostuksen kohteena, kun olen ymmärtänyt mitä yrittäjyys on heille antanut.
Olen työskennellyt välillä määräaikaisissa työsuhteissa eri projekteissa johtuen EU-rahoituksen määräaikaisuudesta. Tästä syystä olin myös muutamia jaksoja työttömänä. Tällöin päätin kasvattaa osaamistani ja aloittaa kotikaupunkini Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa LUTissa tuotantotalouden opinnot. Yrittäjyys oli itsestään selvä valinta pääaineeksi ja ympäristöteknologia sivuaineeksi, sillä ympäristöasiat ja vastuullisuus ovat itselleni tärkeitä arvoja.
Nykyisessä työssäni LAB-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntijana saan tehdä työtä myös yrittäjien kanssa. Työskentelen hyvinvointiyksikössä, mutta kauppatieteiden tutkinto yhdessä uunituoreen tuotantotalouden diplomi-insinöörin tutkinnon kanssa tukee erilaisia hankkeita ja yhteistyökuvioita teidän yrittäjien kanssa. Niinpä käytänkin tilaisuutta hyväkseni ja kannustan ottamaan minuun yhteyttä, kun saatte ideoita, mihin tarvitsette hankehallinnoijaa ja EU-rahoituksen osaamista. Päämäärämme on tehdä laadukasta ja yrityskenttää tukevaa työtä. Kaikki ideointi on sallittua ja mielelläni olen mukana miettimässä ja edesauttamassa teidän yritystoimintanne kehittämisessä.
Kahden aikuisen lapsen työssäkäyvänä äitinä ja kahden tytön isoäitinä olen saanut elää monipuolista ja kiinnostavaa elämää mihin yrittäjyys on liittynyt oman perheen kautta kiinteästi. Jo yrittäjyyden opintojeni alkuvaiheessa halusin selvittää mitkä tekijät motivoivat ja vievät yrittäjyyttä eteenpäin. Ja tottavie: teillä on kyllä konstit ja kekseliäisyyttä! Teillä on sitkeyttä ja luovuutta, vaikka muille jakaa. Kunhan vaan vielä olisitte halukkaita palkkaamaan myös työntekijöitä ettekä niin usein olisi tyytyväisiä vain itsenne työllistämiseen. Uskon nimittäin vakaasti, että teillä on osaamista ja kykyä yrityksen kasvattamiseen. Olette vain liian vaatimattomia. Ei kannattaisi, sillä monella on kerrassaan upeita ideoita ja korkealaatuisia tuotteita sekä monipuolista osaamista ja asiantuntijuutta.
Siksi haluan kannustaa teitä. Rohkeutta peliin ja kuten purjehtimassa olen oppinut: välillä on vastatuultakin, mutta silloin ei kannata pyrkiä sitä kohti, sillä se ei onnistu. Pitää olla kärsivällinen ja opetella luovimaan tai odottaa, että tuuli kääntyy sopivammasta suunnasta. Sitten voi taas jatkaa täysillä purjeilla eteenpäin. Samaa tuulenhaistelua toivotan teillekin. Pärjäätte kyllä vaikka välillä tuuli ei olekaan myötäinen.
Diplomityö Tarja Vahtokari
Kohti aurinkoisia kevätpäiviä ja vielä kerran vastauksistanne lämpimästi kiittäen,
Tarja Vahtokari
KTM, DI
puh. 050 3298 613 työ, 040 512 4476 oma
[email protected]