”Olen ollut monessa paikassa ensimmäinen nainen”

Teksti Annamari Typpö

Olet vuoden yrittäjänainen 1996. Mitä sinulle kuuluu nyt?

Jäin eläkkeelle vuonna 2010, jolloin poikani otti perheyrityksemme hoitoonsa. Se oli iloinen asia, mutta ajattelin, että minullakin pitää vielä olla oma hiekkalaatikko. Siksi ostin Aleksin Ravintoloihin kuuluneen Henriksin itselleni ja johdan sitä edelleen.

Olen sillä tavalla nyrjähtänyt, että olen kiitollinen elämästä, vaikka se onkin ollut monimutkaista. Aurinko nousee silti joka aamu.

Mitä neuvoja antaisit uudelle yrittäjälle?

On tärkeää, ettei kuormita itseään liikaa ja koettaa pitää positiivisen asenteen. Nykyään huolehditaan ihmisten kunnosta. Kun minä aloitin, kukaan ei puhunut yrittäjän jaksamisesta. Joskus lääkäri sanoi, että voisit mennä kuntosalille, mutta kun hän ei perustellut neuvoaan, en tullut menneeksi. Tässä suhteessa kehitys on ollut huikeaa.

Kaikkein tärkeintä yrittäjälle on kuitenkin ammattitaito ja intohimo tekemiseen. Jos koko ajan laskee tunteja ja niille hintaa, ei mistään tule mitään. Joku vanha viisas on joskus sanonut, että kun nautit työstäsi ja teet sen huolella, tulokset alkavat pikkuhiljaa näkyä. Minun elämässäni on käynyt juuri näin.

Miten yrittäjänaisen asema on muuttunut?

Aiemmin saattoi käydä niin, että kun joku mies soitti yritykseen ja minä vastasin, hän kysyi, voisiko saada johtajan puhelimeen. Yllätys oli suuri, kun johtaja olinkin minä. Nykyisin ymmärretään, että nainenkin voi olla johtaja.

Olen itse ollut hirveän monessa paikassa ensimmäinen nainen: Pirkanmaan Yrittäjien hallituksessa, Tampereen kauppakamarin hallituksessa ja viiniseurassa esimerkiksi. Nyt muitakin naisia jo on, mutta saisi meitä edelleen olla enemmänkin mukana.

Saara Sinivuori                   
Syntynyt vuonna 1941.

Valittiin vuoden yrittäjänaiseksi 1996, jolloin hän toimi vuonna 1972 perustamansa Aleksin Ravintolat Oy:n toimitusjohtajana Tampereella.

Toimii edelleen alalla ja johtaa ravintola Henriksiä, jonka osti jäädessään eläkkeelle vuonna 2010.