”Siirryn eläkkeelle vähitellen”

Teksti Annamari Typpö

Mitä valinta vuoden 2001 yrittäjänaiseksi sinulle merkitsi?

Se oli osoitus siitä, että toimintamme oli huomattu. Vuosi oli antoisa, ja valinnastani tehtiin sen verran lehtijuttuja, että bisneskin hyötyi. Huomioiminen tuntui hyvältä

Mitä elämääsi kuuluu tällä hetkellä?

Olen vielä työelämässä ja vedän yritystä yhdessä mieheni kanssa, vaikka teemmekin kevennettyä päivää. Yrityksen mahdollinen jatkaja on tulossa perheen ulkopuolelta, ja hän on nyt toista vuotta perehtymässä suunnitteluun ja yrityksen johtamiseen. Yrittäjyys on ollut minulle elämän sisältö. Olisin voinut jäädä eläkkeelle kymmenen vuotta sitten, mutta olen halunnut jatkaa yrittämistä, koska se on mielenkiintoista. Ei tämä tunnu raskaalta, kun työpanokseni vähitellen kevenee.

Mikä on tärkein oppisi yrittäjävuosilta?

Tietynlainen joustavuus ja nöyryys asiakkaiden suuntaan. Pitää tehdä sitä, mitä asiakkaat toivovat, eikä vain sitä, mitä itse haluaa. Vuorovaikutus on tärkeää: kannattaa haistella trendejä, ottaa asiakkaiden odotukset ja palaute huomioon ja muuttaa tarvittaessa suuntaa.

Missä koet onnistuneesi?

Paras onnistuminen on Japanin kaupan ylläpitäminen. Yhteistyö japanilaisten kanssa alkoi vuonna 1995. Teemme sinne räätälöityjä vaatteita, joita myydään vähän kuin arvoesineitä, 1500–2000 euron hintaan. Japanin markkinoille ei ole ihan helppoa päästä, meillä oli onneakin matkassa. Kaikki alkoi isosta lehtimainoksesta, joka toi meille kumppaniksi kolme maahantuontiyritystä. Kaksi niistä jatkaa edelleen, kummassakin on jo toinen sukupolvi ohjaksissa. Teemme vuorovaikutteista yhteistyötä. Esittelemme mallipiirrokset heille ja he tekevät muutosehdotuksia ja valitsevat myyntiin ne, joiden uskovat menevän kaupaksi. Mutta maailma muuttuu ja niin pitää meidänkin, jotta myös uudet sukupolvet löytävät tuotteemme. Meidänkin pitää mennä verkkoon ja muuttaa mallistoa edullisempaan suuntaan, sillä kalliita vaatteita on vaikea myydä verkkokaupassa. Ajan hermolla pitää pysyä.

Liisa Pikkujämsä
Syntynyt vuonna 1948.

Valittiin vuoden yrittäjänaiseksi 2001.

Perusti vuonna 1981 toiminimen, joka muutettiin osakeyhtiöksi vuonna 1994. Toimii edelleen naisten vaatteita valmistavan Unica Fashion Oy:n toimitusjohtajana.