Koivuahon haaste löytyi Virosta

Välivuodet floristina johdattivat verotarkastajan Suomesta yrittäjäksi Viroon. Nyt molemmat maat elävät mittavaa murrosta ja Salla Koivuaho miettii toimintansa tiivistämistä.

Teksti  Anne Karppinen  Kuva Salla Koivuaho

Salla Koivuaho on aina kaivannut haasteita. Palkkatyö verohallinnossa ei tarjonnut niitä tarpeeksi. Yksityisen palvelukseen siirtyminenkään ei auttanut. Siellä paljastunut mielistelyn kulttuuri turhautti jääräpäistä Koivuahoa. ”Verohallinnossa työskentely on todella vaativaa. Aloitin henkilöverotuksessa, siirryin yritysverotukseen ja lopulta verotarkastajaksi. Työn rytmi oli jotenkin itselleni liian leppoisa. Kun yksityispuolikaan ei ollut Mun Juttu, piti miettiä, mikä on.”

Irtisanouduttuaan Koivuaho palasi aikaan ennen kauppatieteiden maisterin tutkintoa: ”Nuoruudessani opiskelin floristiksi, joten palasin kukkakauppaan pariksi vuodeksi.”

Tuumaustauko antoi myös vastauksen. Tuttava kysyi neuvoja sijoittautumisesta Viroon. ”Rupesin miettimään, miksi en itsekin lähtisi sinne.”

Reilu kymmenen vuotta sitten tehty hieman impulsiivinen ratkaisu ei ole kaduttanut. Kolme kuukautta ensivisiitin jälkeen Koivuaho oli jo asettunut asumaan Viroon. Siitä kahden kuukauden kuluttua hän kontaktoi mahdollisia asiakkaita täyspäiväisesti. ”Alusta asti tunsin, että olen tullut kotiin.”

Palkkatyöstä yrittäjäksi siirtyvän ensimmäinen tehtävä on oppia myymään osaamistaan. ”Tein sen eteen todella töitä. Osuin ihan vahingossa pieneen kultasuoneen. Suomalaiset halusivat perustaa yrityksiä Viroon, syntyi buumi.” Ja buumi synnytti 2015 luontevasti Koivuaho Oy:n, veroneuvontaa ja taloushallinnon palveluja tarjoavan asiantuntijayrityksen.

Nyt Koivuaho miettii, karsiako kirjanpitoon liittyvät palvelut ja keskittyäkö pelkästään veroneuvontaan, osaamisen syvimpään ytimeen. Palkkalistalla on tilitoimiston kaksi kirjanpitäjää. Parhaimmillaan heitä oli seitsemän. Verotukseen liittyvät toimeksiannot Koivuaho hoitaa itse. Toistaiseksi.

”Työntekijäkulttuuri on toista kuin Suomessa. Verotukseen keskittyvää tiimiä haluaisin rakentaa nimenomaan suomalaisista asiantuntijoista. Tarvittavalla koulutustaustalla ja työkokemuksella olevia tekijöitä on kuitenkin vaikea löytää, varsinkin, kun pitäisi vielä muuttaa Tallinnaan.”

Koivuaho seuraa Suomen nykymenoa kiinteästi. Hän on vakuuttunut, että hallituksen politiikka ajaa yrittäjät maasta. Myös velaton ja vakaa Viro elää murrosta. Ensi vuonna maan verotus muuttuu rajusti: veroprosentit nousevat, verovähennyksiä karsitaan ja ensimmäisen kerran maan historiassa  maksettavaksi tulee autovero.

”Yrittäjänä tilanne tietysti harmittaa. Muutokset vähentävät Viron houkuttavuutta suomalaisten silmissä.”

Koivuaho toimii Suomenlahden molemmin puolin. Suomessa virolais-yrityksiä taklaa byrokratia. ”Virossa sekä verotus että byrokratia on tehty äärimmäisen helpoksi. Suomessa byrokratiasta selviytyminen vaatii pahimmillaan ylimääräisen ihmisen hoitamaan yrityksen asioita. Virolainen ei kerta kaikkiaan voi ikinä ymmärtää, miten Suomen verotus toimii.”

Salla Koivuahon keskeinen työkalu onkin Suomen verolakikirja, jonka hän säntillisesti joka vuosi tilaa ja lukee hiirenkorville. Oma suuntakin on selvä: ”Suomeen en palaa. Se on isänmaa ja rakastan, kunnioitan ja arvostan Suomea ikuisesti. Sydämeni on kuitenkin aina halunnut jonnekin. Nuorena asuin Rodoksella. Tein töitä baarimikkona ja kultaliikkeessä. Jos joskus lähden täältä, lähden etelämmäksi.”

Lue koko Yrittäjänainen – lehti tästä


Artikkeleita: