Sosiaaliturva uudistuu

Hallituksen tasa-arvoministerinä minulle on ensiarvoisen tärkeää, että sosiaaliturvaa uudistetaan tasa-arvoisesti, kirjoittaa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Vaikka työllisyys on kehittynyt Suomessa viime vuosina suotuisasti, meillä on edelleen samanaikaisesti paljon ihmisiä vailla työtä ja avoimia työpaikkoja vailla tekijöitä. Keskusteluissa yrittäjien kanssa nousee toistuvasti esiin työvoimapula. Työtä olisi ikääntyvässä Suomessa tarjolla, mutta työt ja tekijät eivät kohtaa.

Yksi keskeinen syy kohtaanto-ongelmaan löytyy sosiaaliturvajärjestelmästämme. Sosiaaliturvamme koetaan monimutkaiseksi ja joustamattomaksi. Kannustinloukut eivät kannusta ottamaan työtä vastaan. Oman haasteensa aiheuttavat informaatioloukut. Vaikka kannustinloukkua olisi onnistuneesti helpotettu, tieto siitä ei ole lyönyt läpi. Esimerkiksi perhevapaauudistus kannustaa jakamaan perhevapaat tasaisemmin molempien vanhempien kesken, mutta vanhat käsitykset elävät edelleen sitkeästi.

Sosiaaliturvan uudistaminen on yksi hallituksen tärkeimmistä tavoitteista. Sosiaaliturvaa uudistetaan pohjoismaisella linjalla työhön kannustavammaksi. On sekä yksilön että koko suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden kannalta tärkeää, että yhä useampi voisi elättää itsensä ja perheensä työnteolla. Työnteko on kestävin tapa vähentää köyhyyttä ja huono-osaisuutta.

Perusturvaa uudistetaan uudella yleistukimallilla, joka parantaa työnteon kannattavuutta, sujuvoittaa sosiaaliturvaa ja yksinkertaistaa etuuksia. Askelia yleistuen suuntaan otetaan vaiheittain. Eri etuuksia yhtenäistetään erilaisia korotus- ja suojaosia karsimalla. Yksinkertaisuutta edistetään luomalla yhden hakemuksen malli Kelan eri etuuksiin. Parlamentaarinen komitea tukee ja seuraa valmistelua. Lisäksi hallitus on myös käynnistämässä toimeentulotuen kokonaisuudistusta.

Hallitus joutuu tekemään myös vaikeita päätöksiä Suomen velkaantumiskehityksen pysäyttämiseksi. Olemme eläneet yhtäjaksoisesti velaksi lähes 15 vuotta. Budjetin yhteydessä eduskunnalle annetaan myös säästölakeja, jotka koskevat esimerkiksi asumistukea ja eri etuuksien tason jäädyttämistä. Säästöjen toteutuksessa on pyritty huomioimaan heikoimmassa asemassa olevien tilanne.

Hallituksen tasa-arvoministerinä minulle on ensiarvoisen tärkeää, että sosiaaliturvaa uudistetaan tasa-arvoisesti. Sosiaaliturvaan kohdistuvien muutosten kokonaisvaikutukset jakaantuvat suhteellisen tasaisesti sukupuolten välillä. Esityksestäni hallitus myös linjasi syksyn budjettiriihessä, ettei tasa-arvon kannalta ongelmallisia naisen työnantajalle maksettavan kertakorvauksen alentamista ja vanhempainrahan leikkausta toteuteta. Näiden tilalle valmistellaan korvaavat säästöehdotukset. Näiden muutosten aikaansaamisesta haluan kiittää myös Yrittäjänaisia aktiivisuudesta asiassa.

Sanni Grahn-Laasonen
Sosiaaliturvaministeri (kok.)
Kansanedustaja
Valtiotieteiden maisteri

Lue koko Yrittäjänainen -lehti tästä


Blogissa:


Artikkeleita: