Käsityövaltaisilla aloilla on korkea arvonlisäveroprosentti jo ennestään ollut rasite. Kun tehty työ perustuu yrittäjän tekemiin työtunteihin eikä liiketoimintaa voi skaalata, on tuloksen tekeminen nyt entistä hankalampaa.
Hallitus päätti nostaa yleisen arvonlisäverokannan 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Monelle yksin- tai pienyrittäjälle on vaikeata siirtää korotus hintoihin. Kun hinnat nousevat entisestään, niin kuluttajat tinkivät kampaamo-, kosmetologi-, siivous- tai muista palveluista. Näin korotus kohdistuu moneen jo ennestään vaikeassa tilanteessa olleeseen palvelualan naisyrittäjään.
Suomi on nyt arvonlisäveron tasossa Euroopan kärkimaita. Korkeiden työvoimakustannusten lisäksi korkea arvonlisäveroprosentti ei varmasti lisää kuluttajille myytävien palveluiden kysyntää.
– Ymmärrämme täysin Suomen haastavan taloustilanteen ja sen, että arvonlisäveroa korottamalla saadaan kerättyä iso potti. On hyvä, että hallitus reagoi vakavaan taloustilanteeseen ja on ryhtynyt toimiin Suomen suunnan kääntämiseksi. Arvostamme myös sitä, että työn ja yrittämisen verotusta ei olla kiristämässä. Nyt päätetty iso alv:n korotus heikentää kuitenkin jatkossa palvelualan yritysten liiketoimintamahdollisuuksia, toteaa Yrittäjänaisten puheenjohtaja Katja Rajala.
– Olemme myös erittäin pettyneitä siihen, että kotitalousvähennystä taas leikataan. Sekin vaikuttaa juuri naisvaltaisten palvelualojen yrityksiin, Rajala lisää. – Veropolitiikan pitäisi olla pitkäjänteistä ja ennustettavaa. Nyt näyttää siltä, että kotitalousvähennys muuttuu jokaisen hallituksen kohdalla, Rajala huomauttaa.
Yrittäjänaiset muistuttaa, että kotimaassa valmistettu tuote on ekologisesti kiinatuotteita kestävämpi vaihtoehto. Kivijalkakaupan ja käsityönä tehtyjen tuotteiden myynti vaikeutuu entisestään, kun vastassa on Kiinasta halvalla tilattavia tuotteita.
Arvonlisäveron korotus on pahimmillaan pois talouskasvusta, kun tavaroiden ja palveluiden kysyntä heikkenee.
– Vaadimme, että arvonlisäveron alarajaa tulee nostaa 30 000 euroon tässä samassa yhteydessä, jotta aivan pienimmät yritykset pystyvät tarjoamaan kohtuullisen elannon yrittäjälle, toteaa puheenjohtaja Katja Rajala.
Lisätietoja
Carita Orlando
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjänaiset
puh 040 544 5519
[email protected]
Katja Rajala
puheenjohtaja
Suomen Yrittäjänaiset
puh 050 505 4422
[email protected]