Eva Einola-Koponen on vuoden 2023 YrittäjänainenSuomen Yrittäjänaiset on valinnut vuoden 2023 valtakunnalliseksi Yrittäjänaiseksi turkulaisen eläinlääkintäalan yrittäjän Eva Einola-Koposen. Koira-Kissaklinikkaa ja Hevosklinikka Anivetia johtava Einola-Koponen on rakentanut monien tyttöjen haaveammatista varteenotettavan kotimaisen vaihtoehdon ulkomaisille ketjuille.


“Aikamoinen pommihan tämä valinta oli. Suomi on kuitenkin täynnä pienyrittäjänaisia, jotka tekevät hulluna duunia. Meidän ammattikuntaa on pyöritetty mediassa aika rajusti, joten ehkä on ihan hyvä, että tulee positiivisiakin uutisia välillä”, päättäväiseksi ja periksiantamattomaksi itseään luonnehtiva Eva Einola-Koponen sanoo.

Pienestä pitäen eläimiä rakastanut Einola-Koponen perusti hevosklinikan vuonna 1982  alun perin Perniön Teijoon nyt jo edesmenneen Jyri-puolisonsa kanssa. Koira-Kissaklinikan vetovastuun Einola-Koponen otti vuonna 1985 ostettuaan klinikan kollegoiltaan Folke Peranderilta ja Martti Haastolta. Pieneläinten lääkintä kaikkine haasteineen oli vienyt hänet mennessään.

”Monet leikkaukset ja lisäkäsiä vaatineet toimenpiteet tehtiin kuitenkin Jyrin kanssa yhdessä hevosklinikalla ennen kuin työvuoroni pieneläinklinikalla alkoi. Aluksi Koira-Kissaklinikalla ei ollut ajanvarausta lainkaan, vaan klinikka oli auki iltaisin ja asiakkaat hoidettiin siinä järjestyksessä, missä he kävelivät ovesta sisään.”

Kun illat alkoivat venyä, Einola-Koponen ryhtyi ottamaan potilaita vastaan myös ajanvarauksella. Tästä huolimatta töitä oli pian kellon ympäri, ja puolentoista vuoden kuluttua hän palkkasi ensimmäisen työntekijän. Nykyisin Einola-Koposen yritys työllistää kolmisenkymmentä henkeä.

”Kynnys palkata ensimmäinen työntekijä oli tosi korkea, sillä Suomessa ei työllistämistä ole tehty mitenkään helpoksi. Mutta ei tällaisen yrityksen kehittäminen ole mahdollista, jos ei ole useampia henkilöitä tekemässä. Meillä kaikki tukevat toistensa osaamista niin, että kokonaisuus on hallussa.”

Vuoden Yrittäjänaisen palkinto myönnetään yrittäjälle, joka on tehnyt esimerkillistä ja uraauurtavaa työtä oman yrityksensä ja alansa kehittäjänä. Keskeisiä kriteerejä ovat myös kannattavasti ja menestyksellisesti hoidettu, terve ja hyvämaineinen yritys, näyttö erityisestä suunnitelmallisuudesta ja luovuudesta sekä positiivinen vaikutus paikkakunnan työllisyyteen tai palvelusektoriin.

Eva Einola-Koposen yritys tarjoaa eläinlääkintäpalveluja laajasti perusterveydenhuollosta pitkälle vietyihin erikoiseläinlääkintäpalveluihin. Asiakassuhteet ovat pitkäaikaisia, ja henkilöstön jatko- ja täydennyskoulutukseen sekä erikoistumiseen investoidaan pitkäjänteisesti.


Vuoden Yrittäjänainen -kilpailun tuomaristo kiitti Einola-Koposta rohkeudesta työllistää ja panostaa määrätietoisesti yrityksen kasvattamiseen. Einola-Koposen valintaa siivittivät myös yrityksen pitkä historia ja jatkuvuus. Työllään hän on osoittanut, että monien tyttöjen haaveammatista voi rakentaa varteenotettavaa liiketoimintaa. Yrityksessä on parhaillaan käynnissä sukupolvenvaihdos, ohjat ottaa seuraavaksi käsiinsä Einola-Koposen tytär Johanna Koponen.

”Yritän opettaa hänelle kaiken, minkä itse osaan, ja tiedän, että hänellä on ympärillään hyvä porukka, joka puhaltaa samaan suuntaan. Olemme onnekkaita yrittäjiä, kun meillä on timantteja töissä. Meillähän toimitusjohtaja on itsekin kädet kurassa, joten päätöksenteko on lähellä ja keskustelut käydään päivittäisen työn lomassa. Se vaatii organisointikykyä ja jaksamista. Olen itse tosi huono paperitöissä, teen paljon mieluummin potilastyötä, mutta tyttäreni on onneksi niissä taitavampi. Yritys on hyvissä käsissä”, Einola-Koponen sanoo.

Eva Einola-Koponen on ollut Suomen Yrittäjänaisten jäsen vuodesta 2011 asti. Vuonna 2022 hänet valittiin paikallisyhdistyksensä Turun Yrittäjänaisten vuoden yrittäjänaiseksi.

Vuoden valtakunnallinen Yrittäjänainen palkittiin Levillä järjestetyillä valtakunnallisilla liittokokouspäivillä. Palkinnon myöntävät Suomen Yrittäjänaiset sekä LähiTapiola-ryhmä ja Työeläkeyhtiö Elo.

Oy Koira-Kissaklinikka – Hund-Kattklinik Ab
Toimiala: eläinlääkintäpalvelut
Aputoiminimi: Hevosklinikka Anivet
Perustamisvuosi: Oy Koira-Kissaklinikka 1972 ja Eläinklinikka Anivet 1982
Henkilökunta: 29 (vuoden 2022 lopussa)
Yhtiömuoto: osakeyhtiö
Omistus: Johanna Koponen ja Eva Einola-Koponen
Liikevaihto 2022: 3 126 000  €

Lisätietoja:

Eva Einola-Koponen, toimitusjohtaja, Oy Koira-Kissaklinikka – Hund-Kattklinik Ab
puh 0400 521 421, [email protected]

Carita Orlando, toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjänaiset
puh 040 544 5519, [email protected]

Katja Rajala, puheenjohtaja, Suomen Yrittäjänaiset
puh 050 505 4422, [email protected]

Pia Kanerva, kehittämispäällikkö, LähiTapiola-ryhmä
puh 040 507 3537, [email protected]


Tiedotteita: