Lakoilla kaadetaan naisten yrityksiä

Poliittisten lakkojen vaikutus pienyrittäjiin on kohtuuton. Moni yrittäjä toipuu vieläkin koronan aiheuttamasta taloudellisesta iskusta. Tämän jälkeen on sekä korot että energian hinta syönyt yritysten kannattavuutta. Monen pienyrittäjän yritystoiminta ei enää kestä lakkojen aiheuttamia seurauksia.

Korona iski palvelusektoriin ja kotimarkkinoihin, jotka ovat naisvaltaisia. Nyt tulevat lakot vaikuttavat erityisen pahasti pienyrittäjiin ja naisvaltaisille palvelualoille, joissa katteet ovat usein matalia. Lakot saattavat olla se viimeinen isku, jota yritys ei enää kestä.

– Lentojen peruuntumisen vuoksi, monelta yritykseltä peruuntuu jopa viikon varaukset. Meillä on perheyrityksessä pitkä historia takana. Useita kriisejä on koettu ja iskuja otettu vastaan. Nyt nämä lakot aiheuttavat meille mittavia kustannuksia, kertoo LSJ Group Oy:n toimitusjohtaja Marjo Määttä.

– Olemme juuri toipuneet koronan ja energian hinnan nousun aiheuttamista vahingoista, taistelemme jatkuvasti työvoimapulan kanssa ja nyt päälle poliittinen lakko niin huonot uutiset yritysten kaatumisista eivät ainakaan vähene. Tuntuu, että yrittäjänä oleminen on nykyään jatkuvaa taistelua ja selviytymistä, Määttä huokaisee. Erityisesti olen huolissani pienistä palvelualan yrityksistä täällä pohjoisessa. Konkursseja on varmasti tulossa lisää. Kyllä asioista pitää pystyä neuvottelemaan.

Yrittäjänaiset muistuttaa, että kaikki uudet työpaikat ovat viime vuosina syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Yritykset ovat yhteiskunnan talouden kasvun moottoreita. Nyt poliittisilla lakoilla aiheutetaan kohtuuttomia kustannuksia yrittäjille. Lakoilla heikennetään yrittäjien mahdollisuuksia työllistää ja investoida tulevaisuuteen. Nämä lakot kohdistuvat tahoihin, jotka taistelevat olemassaolostaan koko ajan. Pk-yritykset ja mikroyritykset ovat merkittävä tekijä työmarkkinoilla.

– Varhaiskasvatuksen osallistuessa lakkoon moni yksinyrittäjä ja useimmiten nainen, joutuu jäämään kotiin. Kun kampaaja tai kivijalkakaupan omistaja ei pääse työpaikalle, se on iso lovi yrityksen kassavirtaan ja yrittäjän ansioihin, toteaa Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Carita Orlando.

Työllistäminen vaatii uudistuksia, jotta pienyrittäjätkin uskaltavat ja niiden kannattaa työllistää. Meidän ei pienessä kansantaloudessa kannata itse itseämme kurjistaa lakkoilemalla, Orlando sanoo.

Lisätietoja

Carita Orlando
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjänaiset
puh 040 544 5519
[email protected]

Katja Rajala
puheenjohtaja
Suomen Yrittäjänaiset
puh 050 505 4422
[email protected]

Marjo Määttä
toimitusjohtaja, omistajayrittäjä
LSJ Group Oy
puh 040 564 0937
[email protected]


Tiedotteita:


Blogissa: