Mitä olisikaan arki ilman yrittäjänaisia?

Vietämme tänään kansainvälistä naistenpäivää. Tilastokeskuksen 2020 tietojen mukaan Suomessa on 294 965 yritystä. Näistä 35 % on naisten omistamia yrityksiä. Valitettavasti meillä Suomessa on edelleen erittäin eriytyneet työmarkkinat. Tämä näkyy myös yrittäjyydessä. Naiset perustavat yrityksiä naisvaltaisille aloille ja miehet miesten aloille. Naiset myös työllistävät pääsääntöisesti naisia, joten etenkin vanhemmuuden kustannukset rasittavat naisten omistamia yrityksiä. Iso osa naisten omistamia yrityksiä toimii palvelu- ja sote-alalla. Haasteet ovat yleiset, osaavien tekijöiden saanti, markkinoiden epävakaus ja naisten tulokehitys myös yrittäjinä toimiessaan. Tulevaisuuden ennakoimisen vaikeus haastaa erityisesti näitä aloja, pitkäjänteisen kehittämisen ja liiketoiminnan kasvun näkökulmasta.

Kun pysähtyy miettimään keskustojen palveluja, niin ison osan niistä tuottaa naisten omistamat yritykset. On kahviloita, kampaamoja, hyvinvointi- ja terveyspalveluja sekä erikoisliikkeitä. Todella merkittävä rooli, kun puhutaan keskustojen elinvoimasta ja asukkaiden pitovoimasta. Yhä useamman kotiin tuotetaan siivous ja -hoivapalveluja, joissa useimmiten omistajina ovat naiset. Yrittäjyyden työurallaan valinneet naiset ovat uskoneet itseensä ja osaamiseensa. Miltä arki näyttäisikään ilman ammattitaitoisten ja rohkeiden yrittäjänaisten tuottamia palveluja?

Yrittäjän uravalinta ei ole se turvallisin ja helpoin tie. Yrittäjyyden liekkiä on kuitenkin vaikea tukahduttaa, kun on saanut kokea mahdollisuuden johtaa itse omaa elämänsä ja vaikuttaa omalla paikallaan palveluihin tai tuotteisiin, joita on tarjolla. Yrittäminen valaa usko siihen, että voit yksilönä vaikuttaa asioiden kulkuun ja tehdä itselle merkityksellisiä asioita.    

Yrittäjänaiset eivät jää sivusta seuraamaan elämän kulkua, vaan toimivat aktiivisesti merkittävässä roolissa osana yhteiskunnan rakenteita, kantaen vastuun yrityksestään, asiakkaistaan, elämästään, ja osa myös muita työllistäen. Onkin tärkeää, että maassamme tehdään rohkeita päätöksiä, jotka edistävät tasa-arvoista yrittäjyyttä, työtä ja talouden kasvua.

Katja Rajala
puheenjohtaja
Suomen Yrittäjänaiset


Blogissa: