Rohkeasti kohti tulevaisuutta

Teksti Meri Nykänen Kuva Laura Oja

Futuristi ja yrittäjä Elina Hiltunen kannustaa naisia ottamaan rohkeasti teknologian haltuun, ajattelemaan isommin ja pohtimaan vastuullisuutta.

 

Kun haluaa tietää tulevaisuudesta, kannattaa kysyä Elina Hiltuselta. Hän on futuristi, tietokirjailija ja yrittäjä, joka kirjoittaa, luennoi ja konsultoi tulevaisuuden megatrendeistä.

Hiltusen mielestä on tärkeää, että jokainen yrittäjä ottaa huomioon isot trendit miettiessään yritystoimintaansa. Hänellä on kymmenen megatrendin lista suurista tulevaisuuden trendeistä, joista ykkönen on tällä hetkellä ilmastonmuutos. Tärkeitä ovat myös muun muassa teknologian kehitys, digitalisaatio ja väestönkasvu.

“Yrittäjän kannattaa pitää suuret trendit mielessään. On erityisen tärkeää, että liiketoiminta perustuu oikeaan tietoon eikä esimerkiksi ole pelkää viherpesua tai ihmisten uskon hyväksikäyttämistä.”

Harmikseen Hiltunen on törmännyt myös “huuhaa-palveluihin”, joilla ei ole mitään tekemistä oikean tiedon kanssa. Yritykset, jotka tarjoavat esimerkiksi vaihtoehtohoitoja vakavasti sairaille ihmisille, ovat hänen mielestään moraalisesti arveluttavia.

Hiltunen toivoo, että tulevaisuuden naisyrittäjät ottaisivat mieluummin mallia esimerkiksi nyhtökauran keksijästä tai uusia biohajoavia pakkausmateriaaleja kehittävistä yrittäjistä.

“Yrittäjien pitäisi yhä enemmän etsiä ratkaisuihin todellisiin, isoihin ongelmiin.”

Tytöt ja naiset eivät edelleenkään lähde helposti teknologian pariin, mikä on Elina Hiltusen mielestä harmillista. Hän arvostaa esimerkiksi kauneudenhoito-, käsityö- ja kampaamoyrittäjiä, mutta haluaisi näiden lisäksi nähdä naisia myös teknologiayrittäjinä.

“Naisia tarvitaan suunnittelemaan robotiikkaa ja tekoälyä – heillä on usein erilaista näkökulmaa teknologiaan kuin miehillä. On kauhea ajatus, että elämme tulevaisuudessa maailmassa, missä miehet ovat suunnitelleet kaiken teknologian.”

Siksi Hiltunen vetää töidensä ohella Tiedettä tytöille -projektia, jossa tyttöjä kannustetaan tieteen ja teknologian pariin. Teknologian avulla voidaan myös tehdä parempaa maailmaa ja siis vastata tulevaisuuden trendeihin.

“Kaikkea ei tarvitse ratkaista itse, sillä omaan yritykseen voi myös ostaa lisäosaamista. Teknologia-alalla on yleensä myös paremmat ansaintamahdollisuudet kuin perinteisillä naisten aloilla.”

Hiltunen kannustaa naisia myös ajattelemaan isommin ja rohkeammin. Käsityöyrittäjä voi esimerkiksi tarjota töitään suoraan isoille yrityksille.

Yrittäjyys on Elina Hiltuselle itselleen ainoa tapa tehdä töitä, vaikka hän samalla ymmärtää, ettei se sovi kaikille.

“Olen niin itsenäinen ja itsepäinen ihminen, etten pystyisi työskentelemään isossa organisaatiossa, jossa joutuu välillä sopeutumaan typerältäkin tuntuviin toimintamalleihin ja byrokratiaan. Yrittäjyys antaa mahdollisuuden tehdä hommia laidasta laitaan.”

Hiltunen on kauppatieteen tohtori ja diplomi-insinööri, joka harrastaa eläinhahmojen virkkausta ja on kirjoittanut aiheesta kirjojakin. Samaan ihmiseen voi mahtua monta eri puolta: tiedenainen voi olla myös käsityönainen.

Siinä on naisyrittäjien vahvuus. He ovat osaavia, monipuolisia – ja tulevaisuudessa toivottavasti myös vastuullisia maailman pelastajia.

Elina Hiltunen

  • Syntynyt vuonna 1971.
  • Yritys What´s Next Consulting Oy perustettu vuonna 2007.
  • Vinkki yrittäjänaiselle: “Elämä kantaa. Itse uskon tähän vahvasti.”

www.whatsnext.fI

 

 

 

 

 

 

 


Artikkeleita: