Luopumisen tuska on haasteellista 40 vuoden yrittämisen jälkeen

❤Yrittäjänaisen tarina❤

Aloitin ensimmäisen oman kampaamoyritykseni syyskuussa 1981. Ehkä halusin yrittäjäksi, koska pääni oli täynnä ideoita, joita halusin toteuttaa. Ensimmäinen lapseni oli silloin vajaa kolmevuotias, ja tietenkin epäilin, että miten kiireinen minusta tulee, jääkö muulle elämälle aikaa.

Yrittäjyydessä jokainen päivä on paras, kun asiakkaat haluavat nimenomaan istua minun palveltavikseni. Ja vielä kun saan tehdä heidät onnellisiksi ja tyytyväisiksi omaan ulkonäköönsä.

Suunnitelma yritykseni tulevaisuudelle on tässä vaiheessa hiukan tyhjä. Yrittäjänä olen halunnut kehittää taitojani koko yrittäjyyden ajan. Koskaan en ole kokenut olevani valmis, vaan janonnut aina uusinta tietoa ja taitoa alaltani. Muutenhan takki tyhjenee, ellei uutta tule koko ajan.

Koen haasteellisimpana oman ikäni. Luopumisen tuska on vaikeaa 40 vuoden yrittämisen jälkeen.

Ajatus vapaalle jäämisestä askarruttaa. Töitä riittäisi edelleen, ehkä joskus liiankin paljon näillä kymmenillä. Helpointa olisi luopua, jos löytäisi oikean henkilön jatkamaan siitä, mihin itse jätän. Vielä riittää virtaa, mutta tämä vuosi on ratkaisun vuosi.

Aikoinaan tarvitsin tukea enemmän. Varsinkin silloin, kun minulla oli isompi liike ja oli työntekijöitä sekä vuokratuolilaisia. Etenkin äitiyslomat ja muut vapaat, henkilökunnan ja omat askarruttivat ja aiheuttivat huolta.

Eniten tukea yrittäjyyden alkuun sain mieheltäni.

Myös muut yrittäjät, etenkin saman alan, olivat tärkeitä. Olin jonkin aikaa alkuvuosina jäsenenä Suomen Kähertäjäliitossa, nykyisessä Suomen Hiusyrittäjissä. Liityin myös jonkin ajan kuluttua jäseneksi Suomen Yrittäjänaisten Vaasan yhdistykseen. Meitä on myös monia muita hiusalan yrittäjiä yhdistyksessämme. Olemme hyvin aktiivinen yhdistys. Tietenkin tärkein syy Yrittäjänaisten yhdistyksessä on vertaistuki ja avun saaminen omiin kysymyksiin. Yhdistyksenä pystymme vaikuttamaan nimenomaan naisten asemaan yhteiskunnassa ja tasa-arvo on tärkeä asia meille. Naisissa on voimaa.

Yrittäjyydestä haaveilevalle naiselle sanoisin, että yrittäjänä elät aina yritys mukanasi, olet työssä tai vapaalla. Yrittäjyys on elämäntapa, ja on hyvä oppia suhtautumaan yritykseen ilolla, yritys on kuin lapsesi, tärkeä ja rakas. Koko elämä on ideoiden hakua ja toteuttamista.

Tarja Töyli
Kampaamo Tarja Töyli
Vaasan Yrittäjänaisten jäsen


Blogissa: