Voimantunne tulee yhteisöllisyydestä

❤Yrittäjänaisen tarina❤

En ollut koskaan ajatellut ryhtyväni yrittäjäksi. Valmistuin Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteilijäksi ja opintojen aikana 80-luvulla en kuullut kertaakaan sanaa yrittäjä. Ehdin olla useassa työpaikassa, kunnes kokeilin toiminimellä konsulenttina Tupperwaressa 1992. Kasvoin yrittäjäksi pikkuhiljaa. Merkittävä hetki oli se, kun 90-luvun puolivälissä olimme lasten kanssa Ikaalisten kylpylässä. Pöydällä oli Yrittäjänainen-lehti. Luin lehden ja tajusin, että Hei! minähän olen yrittäjä. Lehden rohkaisemana päätin hakea heti Tampereen Yrittäjänaisten jäsenyyttä.

Syksyllä 2005 minua kysyttiin Tupperwaren maahantuojaksi. Kahden kuukauden aikana perustin osakeyhtiön, vuokrasin varastotilat, palkkasin henkilökunnan, hain silloista Finnveran naisyrittäjälainaa ja sitten mentiin! Jälkeenpäin ajatellen yrittäjyys on ollut minulle paras vaihtoehto ja se on myös geeneissä, olen yrittäjä viidennessä polvessa.

Parasta yrittämisessä on itsenäisyys ja vapaus. Tykkään siitä, kun saan hyvän idean, ei tarvitsee pyytää lupaa keneltäkään. Suurin ilo ja onnistumisen tunne tulee siitä, kun työssäni voin auttaa ihmisiä löytämään omia vahvuuksiaan, innostumaan, onnistumaan ja kasvamaan ihmisinä. Ajattelen, että esim. taiteilijan lisäksi yrittäjyys on niitä harvoja ammatteja, joissa työtä voi rohkeasti tehdä omalla persoonallaan. Ei ihme, että tosi moni yritys personoituu omistajaansa. Onnistumisen tunnetta tuo toki myös se, että olemme Nordicin tasolla yksi parhaista tukuista mm. myynnissä. Yritys teki koronakurimuksen keskellä 2020 hyvän tuloksen. Luottoluokitus on hyvä ja hiljattain Kauppalehti rankkasi meidät Menestyjäksi. Voimantunne tulee yhteisöllisyydestä. Siitä, että tämä on tehty YHDESSÄ konsulenttien, tiiminjohtajien, henkilökunnan, asiakkaiden ja hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa!

Tällä hetkellä minua askarruttaa suunnitelmat yrityksen tiloihin ja henkilökuntaan liittyen. Ostanko uudet tilat vai vuokraanko ne? Vuokraanko vai myynkö nykyisen? Paljonko jatkossa tarvitaan henkilökuntaa? Tiptop Tuote Oy perustuu esittelyihin ja ihmisiin ja jatkuva rekrytointi on menestymisen edellytys. Vastuullisuus ja arvot ovat valtavan merkittäviä asioita. Nykyisin yhä useampi haluaa työskennellä yrityksessä, jonka arvot ovat sopusoinnussa omien arvojen kanssa.

Tasapainoa elämään tuo perhe – puoliso ja neljä aikuista lasta. Puolisolla on vahva yrittäjätausta ja hän on tärkein tsempparini. Hän on insinööri ja katsoo asioita enemmän taloudellisesta ja käytännön näkökulmasta, minä luotan paljon intuitioon. Se on hyvä yhdistelmä. Ilman häntä en olisi tässä, sillä hän mm. hoiti lapsia, kun he olivat pieniä, jotta pystyin tekemään työtäni. Tasapainoa tuovat myös erilaiset koulutukset – niistä saa intoa ja ideoita. Haluan olla rohkea, edelläkävijä, haistella uusia tuulia, mutta varoa, että en ole liikaa niiden vietävänä. Kehittymistä on myös se, että osaisi luopua oikeaan aikaan.

Tein jo vuosia sitten kalenterini väliin tarralapun, joka on siirtynyt kalentereihin vuodesta toiseen. Otsikkona on – Oma hyvinvointi. Aina silloin tällöin tsekkaan, että elämään sisältyy riittävästi lapussa mainittuja asioita. Hyvinvointiin ja palautumiseen kuuluu liikunta, musiikki, lukeminen, pihatyöt, kivat ruokailuhetket puolison kanssa ja tuoreet kukat olohuoneen pöydällä.

Liittyminen Yrittäjänaisiin oli merkittävä yrittäjäidentiteetin vahvistumisen kannalta. Valinta Tampereen Vuoden yrittäjänaiseksi 2010 oli merkittävä asia. Yrittäjänaisten ansiosta suoritin yrittäjän ammattitutkinnon. Pari vuotta sitten sain Suomen Yrittäjien kultaisen yrittäjäristin 20-vuotisesta toiminnasta. Nämä ikään kuin sinetöivät sen, että olen yrittäjä.

Haluan olla tukemassa yhteiskunnassa sitä, että yrittäjyys ymmärretään ja hyväksytään. Siihen tarvitaan yrittäjäjärjestöjä. Yrittäjänaiset tuovat yrittämiseen naisnäkökulman. Nainen synnyttäjänä ja äitinä joutuu väistämättä pohtimaan enemmän työn ja perheen yhteensovittamista. Omalla kohdallani juuri yrittäjyys mahdollisti sen, että sain molemmat! Haluan olla tarjoamassa sitä vaihtoehtoa muillekin. Yrittäjänaiset tarjoavat mahdollisuuden oppia uutta, kouluttautua, vaikuttaa, kannustaa muita, verkostoitua – juhlia ja lystinpitoa unohtamatta.

Yrittäjyydestä haaveilevalle sanoisin, että tee rehellinen plus ja miinus -lista ja tartu toimeen! Jos mietityttää, suosittelen lämpimästi aloittamaan jossain hyvässä suoramyyntifirmassa. Siinä pystyt täysin riskittömästi kokeilemaan yrittäjyyttä ja näet ennen kaikkea sen, että KYKENETKÖ JOHTAMAAN ITSE ITSEÄSI. Se on yrittäjyydessä kaiken a ja o. Elämä on lyhyt. Ihminen kuulemma kuolinvuoteellaan monesti katuu niitä asioita, jotka jätti tekemättä.


Eija Niemi
Tiptop Tuote Oy / Tupperwaren maahantuonti
Tampereen Seudun Yrittäjänaisten jäsen


Blogissa: