Nyt riittää yrittäjilläkin ystäviä

8022_lhiNäin vaalien alla yrittäjilläkin riittää ystäviä, jotka nostavat framille tärkeitä yrittämistä hiertäviä epäkohtia. Myös Yrittäjänaisten ongelmat putkahtelevat tuon tuosta esiin.

Se on sinänsä hieno juttu, mutta jo nyt kourii monien yrittäjien sisikunnassa pelko, että vaalien jälkeen päättäjät unohtavat noin kolmeksi vuodeksi yrittäjien puristuksen, ja ongelmien ratkaisua selitetään lykättävän tuonnemmaksi rahapulan vuoksi. Näin kävi viime vaalien jälkeen yrittäjän sosiaaliturvan petraamiselle ja naisvaltaisia aloja hiertävän vanhemmuudenkulujen tasaamiselle.

Yrittäjänaiset on ajanut kuitenkin Juurakon Huldan sitkeydellä vanhemmuudenkulujen tasaamista laajalta veropohjalta. Meidän mielestämme uuden eduskunnan tulee tasata heti ensi kaudella vanhemmuudenviulut, jotka naisvaltaisten alojen työantajat tällä hetkellä yksin maksavat.

Rautalangasta väännettynä jo nyt yksi joukko eli äitien työnantajat pulittavat aivan yksin ne vanhemmuuden kulut, jotka Kela jättää korvaamatta.

Siksi ei voi kun ihmetellä sitä itkua ja hammastenkiristystä, mikä kulujen tasaamisen ehdottamisesta isommalle maksajajoukolle syntyy. Etenkin, kun Yrittäjänaisten esittämä malli ei sisällä uusia kustannuksia, kuten 6+6+6 -malli, vaan jo olemassa olevien suorien eli välittömien kulujen tasaamista Ruotsin tapaan kaikkien tuloveroa maksavien kesken.

Yrittäjänaisten mielestä henkilöyritysten verohuojennus pitää myös nuijia läpi ja arvonlisäveron alaraja nostaa 50 000 euroon. Samalla nykyistä huojennusmallia on nostettava vastaavasti ja alvin alarajaan tulee tehdä säännöllisesti inflaatiotarkastus. Tähän muutokseen Suomi tarvitsee Euroopan komission luvan siinä missä muutkin EU-maat, joissa alvin alarajaa on nostettu.

Mitä tulee yrittäjän sosiaaliturvaan, niin ei voi kuin huokaista, että yrittäjän sosiaaliturva on Suomessa valtiovallan erityisessä epäsuosiossa. Se on surullista siksi, että meillä on tapahtunut viime vuosina valtava rakennemuutos, ja tänään Suomessa on jo 170 000 yksinyrittäjää.

On oikeus ja kohtuus, että yrittäjän samasta tulosta maksaman sosiaaliturva on samalla tasolla palkansaajan sosiaaliturvan kanssa. Heikko sosiaaliturva ei kuulu yrittämisen riskeihin.

Seija Estlander
Yrittäjänaisten puheenjohtaja


Blogissa: