Vuoden Yrittäjänainen juhli Linnassa aurinkopaneelin palasissa

Anu Areva

Presidentti kutsui tänä vuonna palkittuja yrittäjiä juhlimaan itsenäisyyspäivää. Myös Anu Areva, tämän vuoden valtakunnallinen Yrittäjänainen, sai kutsun Linnan juhliin.

– Tuntui uskomattomalta, kun sain kutsun. Olen otettu. Yrittäjät tekevät kovaa työtä ja vapaa-aikaa ei kauheasti ole. Tämä on yrittäjille osoitus, että heitä ja heidän työtään arvostetaan, Areva toteaa.

– Kun minut valittiin Vuoden Yrittäjänaiseksi, yllätyin, miten sain huomiota ja miten paljon minua tultiin onnittelemaan. Mediaakin kiinnosti, ja vierailin sekä radiossa että televisiossa, Areva kertoo.

Anu Arevalle itsenäisyyspäivä on tärkeä juhla. – Sodista on jo paljon aikaa, mutta kunnioitan heitä, jotka ovat taistelleet meidän puolestamme. Erityisesti nyt kun Ukrainassa soditaan, ymmärtää mikä uskomaton voima meidän sodissa taistelleilla on ollut. Itsenäisyyspäivä myös muistuttaa millaisia mahdollisuuksia meillä on. Puhun aina kun voin, suomalaisuuden puolesta ja olen ylpeä siitä, että teemme suomalaista avainlipputuotetta, Areva sanoo.

Iltapuvussa hyödynnetään hukkamateriaalia

Anu Arevan puvun suunnitteli turkulainen yrittäjä Miia Aaltonen Tyyki Designista. – Oli suuri kunnia saada tehdä vuoden Yrittäjänaiselle puku Linnan juhliin. Minua kiehtoo erityisesti tällaiset uniikit työt mielenkiintoista materiaalia hyödyntäen, Aaltonen toteaa.

Miia Aaltonen www.tyyki.fi

– Anulla oli heti hyvä idea käyttää aurinkopaneelien hukkamateriaalia puvussa. Kun näin ne, oli ensimmäinen ajatukseni ”apua”. Kyllä niitä testattiin ja veivattiin, ennen kuin löysin tavan käyttää niitä. Piikennot ovat hyvin hauraita, Aaltonen sanoo.

– Halusin ehdottomasti, että pukuni suunnittelee ja toteuttaa naisyrittäjä. En halua lennättää pukua jostain kaukaa. Haluan nostaa esille suomalaista käsityötaitoa ja pukusuunnittelua, Areva sanoo.

Kutsut Linnan juhliin tulee aina niin lyhyellä varoitusajalla, että valmistautumisaikaa on vähän. Aaltonen oli huolissaan kankaiden saannista. Maailmantilanteen takia nyt on vaikea saada kankaita. Joskus pitää käyttää myös muuta kuin kaupan kankaita. Vuonna 2018 Miia Aaltonen suunnitteli Linnan juhliin kansanedustaja Saara-Sofia Sirenille kierrätysteemalla vanhoista kravateista solmiopuvun.

Itsenäisyyspäivä työllistää paljon käsityöalan ammattilaisia. Pukujen lisäksi tarvitaan kenkiä, laukkuja, koruja ja sen lisäksi myös kampaajia, kosmetologeja ja meikkaajia.

Arevan puvun uusiokäyttö tästä eteenpäin on jo pohdittu valmiiksi. – Kun tämä härdelli on ohi, niin viemme suunnitelman loppuun ja käymme ottamassa skumpat tämän kunniaksi, naurahtavat Areva ja Aaltonen. 

Lue lisää
Anu Areva on vuoden 2022 Yrittäjänainen – Yrittajanaiset.fi
Vahvuutemme on laadussa – Yrittajanaiset.fi
Vuoden yrittäjänainen pukeutuu Linnan juhliin piipukuun – Koristeena välkehtivät aurinkopaneelin piikennon palaset – Yrittajat.fi


Blogissa: