Yrittäjyys ei ollut tietoinen valinta – elämä vei

❤️ Yrittäjänaisen tarina ❤️

Olen toiminut yrittäjänä yli 20 vuotta. Olen yrittäjäsuvun kasvatti, molemmat vanhempani ovat yrittäjiä ja perheeni autoyhtymä on veljen käsissä. Yrittäjyys ei ollut tietoinen valinta, vaan elämä vei. Sitä ennen työskentelin sairaanhoitajana Kuusamon kaupungilla ja yksityisellä sektorilla. Kuusamossa matkailua kehitettiin 2000-luvun alussa voimakkaasti kansainväliseen suuntaan, ja halusimme olla mukana kehityksessä. Päivät sairaanhoitajan työssä, pienet lapset ja illat sekä viikonloput matkailuyrityksessä eivät toimineet. Jostakin oli luovuttava ja luovuin vakinaisesta virasta. Tilalle olen saanut uskottoman tilaisuuden kehittää Kuusamon alueen matkailua sekä omaa yritystämme.

Tärkein tukijani on oma perhe ja arkea helpottaa, kun olemme kaikki samassa yrityksessä töissä.
Kolme tytärtämme ovat omistajina liiketoiminnoissa ja vastaavat koko ravintolatoiminnasta sekä henkilöstöhallinnosta. Mieheni rakentaa ja vastaa kiinteistöhuollosta. Kaikki perheenjäsenet tuntevat toistensa työt ja pystyvät tukemaan. Yrittäjäjärjestöt ja niiden verkostot ovat myös tärkeä tuki ja ystävät auttavat jaksamaan arjessa.

Yrittämisessä parasta ovat erilaiset verkostot ja ihmiset. Onnistuminen tulee tyytyväisistä asiakkaista sekä henkilökunnasta. Voimaa antaa yhteistyöverkostot Rukalla, täällä ei kaveria jätetä ja suosittelemme toistemme palveluita.

Haasteena ravintola-alalla on osaavan henkilöstön saaminen. Myös liian rankka byrokratia vie aikaa ja syö voimia. Oman ajan järjestäminen on välillä hankalaa.

Pidämme yrityksemme hyvässä kunnossa ja haluamme kasvaa maltillisesti. Tyttäremme ottavat koko ajan enemmän vastuuta ja näin ollen näyttää, että perheyrityksemme tarina jatkuu kohti 50-vuotisjuhlavuotta. Yrittäjänä haluan kehittyä hallitustyöskentelyssä, toimin yritystemme toimitusjohtajana sekä hallituksen jäsenenä. Olen nähnyt paljon urallani, ja haluan olla tulevaisuudessa tukemassa nuoria yrittäjiä esim. mentorina.

Tasapainoa elämääni tuo perhe. Vaikka työskentelemme samassa yrityksessä, näemme harvoin työpäivän aikana toisiamme. Ensimmäinen lapsenlapsemme Jasper on tuonut valtavasti tasapainoa ja iloa. Haluan olla läsnä hänen arjessaan. Vanhempani ja sisarukseni perheineen ovat läheisiä. Liikunta ja luonnossa vaeltaminen ovat aina olleet tärkeä osa elämääni. Vapaa-aikaa vietämme kesämökillä saunomisesta ja pienistä askareista nauttien.

Yrittäjyydestä haaveileville naisille sanon, että olkaa rohkeita. Teissä on voimaa ja uskallusta. Ota hallitukseesi ulkopuolinen jäsen. Se tuo lisäarvoa. Äitiys ja ura yrittäjänä on mahdollista, se vaatii vain hyvää suunnittelua.

Liityin heti 2000-luvun alussa Yrittäjänaisten jäseneksi. Minulle on kunnia-asia kuulua yrittäjänaisiin. Olen saanut olla järjestössä erilaisissa luottamustehtävissä myös valtakunnan tasolla. Yrittäjänaiset ympäri Suomea ovat parasta ykkösluokkaa, ja voin sanoa rehellisesti omaavani ihania yrittäjänaisystäviä. Ilman järjestöä en olisi koskaan saanut tutustua heihin.

Marjo Määttä
LSJ Group Oy
Kuusamon Yrittäjänaisten varapuheenjohtaja

Perheyritykseemme kuuluu neljä yritystä ja emoyhtiö on LSJ Group Oy. Kaikki liittyvät matkailuun, Villiruokaravintola Rukan Kuksa on aivan hiihtokeskuksen ytimessä. Rukan Salongin alueella on kaikki majoitustoimintamme noin 250 vuodepaikkaa ja kaksi tilausravintolaa. Lisäksi meillä on DMC -ja incomingtoimisto, joka tekee kansainvälistä matkailua. Suomalainen saunaelämys on keskiössä. Meillä on aito savusauna ja talvella jääsauna.


Blogissa: