Anna yritykselle uusi elämä

Kuka jatkaa yritystäsi? Suomessa on yli 80 000 yli 55-vuotiasta yrittäjää. Tutkimusten mukaan monella on vielä avoimena oman yrityksen mahdollinen jatkaja. Oletko sinä miettinyt tulevia vuosia? Yritykseen voi löytyä uusi omistaja omasta perhepiiristä tai suvusta. Joskus omista työntekijöistä kasvaa seuraava yrittäjä. Joskus jatkaja löytyy täysin ulkopuolelta. Oman yrityksen perustamisen sijaan yrityksen ostamisesta kiinnostuneita on olemassa. Esimerkiksi Omistajanvaihdosbarometrin mukaan yrityksen ostaneet ovat olleet hyvin tyytyväisiä tekemiinsä kauppoihin. Hanki tietoa ajoissa, verkostoidu ja pidä antennit ylhäällä mahdollisen yrityskaupan varalle.

Aloita valmistautuminen ajoissa. Yritystä perustettaessa monikaan ei mieti, miten myöhemmin irrottautuu liiketoiminnasta. Tämä on kuitenkin tärkeää sisällyttää jo liiketoimintasuunnitelmaan. Suunnittelu- ja valmistelutyöhön menee helposti vuosia. Asiasta kannattaa puhua rohkeasti eri ihmisten, tuttujen tai asiantuntijoiden, kanssa. Muista myös huolehtia tulevasta eläketurvastasi ajoissa. Sarjakuvasankarimme Minna pohtiikin tätä Yrittäjänainen-lehdessä 3/2016. Käypä kurkkaamassa lehteämme verkkosivuillamme!

Anna yrityksellesi toinen mahdollisuus. Yritys on kuin oma lapsi, josta luopuminen on vaikeaa. Tulevaa eroa voi työstää etukäteen ajattelemalla asiaa myös kasvatuksellisesta näkökulmasta. Tavoitteenasi voisi olla valmentaa ja rakentaa omaa yritystoimintaa sellaiseksi, että se voi jatkaa elämää myös nykyisen yrittäjän, sinun, jälkeen. Miten sinä voisit antaa yrityksellesi toisen elämän?

Marju Silander
Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtaja


Blogissa: