Muistoissamme Helka Haukka (1936-2021)

Yllättävä suru-uutinen tavoitti meidät 11.11.2021 – Suomen Yrittäjänaisten kunniajäsen, pitkäaikainen yrittäjänainen ja varkautelainen kulttuuripersoona Helka Haukka on kuollut. Helka oli rohkea oman tiensä kulkija, todellinen yrittäjänaisaatteen nainen, vahva tasa-arvon ja yrittäjyyden puolestapuhuja. Moni muistaa Varkaudessa lämmöllä 1980-luvulla Päiviönsaaren iltatoreja, joiden takana oli Helkan innostamana Päiviönsaaren yrittäjistä koottu yhdistys. Helka Haukka oli myös perustamassa Juvan Yrittäjänaisia vuonna 1969.

Helka muutti Varkauteen vuonna 1964, ja jo heti keväällä 1965 hän liittyi Varkauden Yrittäjänaisiin. Alkuvuosina Helkan nimi löytyy erityisesti huvi-, ohjelma- tai urheilutoimikunnan vetäjänä, myöhempinä vuosikymmeninä myös kirjallisesti taitavana sihteerinä ja puheenjohtajana.

Yrittäjäuransa Helka aloitti yhdessä miehensä Erkki Haukan kanssa. Helka rakasti työtään. Silmälasiliike Optikko Haukka Oy toimi lopulta 43 vuotta. Kun yritys myytiin vuonna 2007, Helka oli jo täyttänyt 70 vuotta.

Töiden vastapainoksi Helka oli aktiivinen kulttuurivaikuttaja. Neljävuotiaana lukemaan oppinut Helka rakasti kirjallisuutta ja suomen kieltä. Helkan toimiessa sihteerinä useaan otteeseen Mirjami ”Milla” Juutilaisen puheenjohtajakausien aikaan jäsenkirjeet ja vuosikertomukset päättyivät kauniisiin, jopa yleviin runoihin ja ajatelmiin.

”Kirja-Varkaus”, joka toimi aluksi jopa Varkauden epävirallisena kulttuurilautakuntana, syntyi Helka aloitteesta vuonna 1969. Perustajajäsenenä hän ehti toimia Kirja-Varkaudessa aktiivisesti yli 50 vuotta aina kuolemaansa saakka. Myös Helkan rakkaus teatteriin tunnettiin hyvin. Hänen ylväs ja aina tyylikäs olemus oli helppo kuvitella myös näyttämölle, mutta useammin hänet tavoitti katsomosta. Helkan värikkäästä persoonallisuudesta ja monipuolisuudesta kertoo myös hänen SM-tason urheilu-uransa jousiampujana. Vuonna 1967 hän voitti Suomen mestaruuden joukkuekilpailussa ja SM-hopeaa henkilökohtaisessa kisassa.  

Helka oli suosittu pakinoitsija sekä yleisradiossa että lehdissä. Hänen kantaaottavat kirjoituksensa tulivat tutuiksi myös Suomen Yrittäjänaisten jäsenistölle hänen toimiessaan Yrittäjänainen -lehden toimituskunnassa jo vuodesta 1967 alkaen. Suomen Yrittäjänaisten hallitukseen Helka Haukka valittiin vuonna 1983, samana vuonna hänelle myönnettiin Yrittäjänaisten kultainen ansiomerkki. Helka Haukka kutsuttiin Yrittäjänaisten kunniajäseneksi vuonna 2002 Iisalmessa pidetyssä liittokokouksessa.

Aktiivisen yrittäjäuran jälkeenkin kunniajäsen Helka Haukka osallistui aktiivisesti mm. Keski-Savon Yrittäjänaisten vuosikokouksiin. Hänen karismaattinen läsnäolonsa huomattiin, hän oli taitava kuuntelija ja erinomainen keskustelija. Lämminsydäminen Helka rohkaisi aina nuorempiaan ja kannusti aktiivisuuteen ”pitää uskoa itseensä ja mennä mukaan päättäviin pöytiin”.

Helkalla oli hauskoja, värikkäitä ja jopa rohkeitakin ilmaisuja. Hän todella osasi käyttää kaunista suomen kieltämme kertoessaan sattumuksista, joita oli tapahtunut pitkän uran varrella. Usein nauroimme vesissä silmin hänen tarinoilleen. Vuonna 2018 Warkauden Lehden tehdessä juttua 70-vuotiaasta Keski-Savon Yrittäjänaisten yhdistyksestä Helka kertoi, kuinka tyttärensä Kaislakerttu oli Yrittäjänaisten kokouksissa mukana jo aivan pienenä, nukkui vauvana pöydän alla äidin kokoustaessa. Hieman vanhempana oli tyttö eräässä kokouksessa todennut kirkkaalla lapsen äänellä: ”Nämä istuimet ovat vain yrittäjänaisille ja muille tärkeille henkilöille”. Näin oli koko perhe sisäistänyt yrittäjyyden arvon. 

Suomen Yrittäjänaiset kunnioittaa Helka Haukan muistoa hänen toivomuksensa mukaisesti lahjoittamalla kukkatervehdysvarat Varkauden Teatterin Kannatusyhdistykselle ja Kirja-Varkaudelle sekä jatkamalla tarmokkaasti Yrittäjänaisten aatteen eteenpäin viemistä Helka Haukan esimerkistä kiitollisena.

Yhdessä olemme enemmän.

Suomen Yrittäjänaiset
Keski-Savon Yrittäjänaiset

Helka Haukka (1936-2021)

Muistokirjoituksen kirjoitti
Eliisa Moilanen
Keski-Savon Yrittäjänaisten puheenjohtaja


Tiedotteita: